Сулфорафан - какво (не) знаем за него?

Сулфорафан
Снимка: 1

Представяте ли си вещество, което предпазва от рак, помага при лечението му, убива бактерии, премахва възпаления, намалява уврежданията на сърдечно-съдовата система, а освен това се намира в евтини и вкусни храни? Няма нужда да си го представяте - то съществува! Името му? Сулфорафан!

Това безкрайно полезно вещество е мощен антиоксидант от групата на изотиоцианатите, солидни концентрации от който се намират в броколи, карфиол и всички кръстоцветни зеленчуци. Ако те не са по вкуса ви - има и таблетки в аптеките, но какво са няколко хапки зеленчук в името на толкова ползи за здравето?

Какви точно са ползите от сулфорафана?

Ами - огромни! Особено на такава цена! Резултатите от изследванията са категорични - карфиол, броколи, зеле и всичките им "братовчеди" снижават риска от появата на ракови заболявания - особено рак на дебелото черво и простатата. На какво се дължи това? Правилно - на сулфорафана! Според публикации в научни издания (например в Cancer Letters от октомври 2008 г.) сулфорафанът блокира действието на група чернодробни ензими, преобразуващи нитрозамините в активни канцерогени. Нитрозамините пък се получават при взаимодействие на нитрити с вторични амини; нитритите, от своя страна, се съдържат в колбаси, бекон и всякакви готови за употреба месни продукти, предназначени за трайно съхранение. Тоест - консумацията на кръстоцветни зеленчуци неутрализира канцерогенния ефект на веществата, приемани с други храни.

Сулфорафан се съдържа в броколите

Наред с това, в качеството си на антиоксидант, сулфорафанът предпазва лигавиците на стомаха от разрушителното въздействие на Хеликобактер пилори - грам-негативна бактерия, обитаваща стомаха и дванадесетопръстника и отговорна за появата на пептична язва, гастрит и дуоденит. Някои хора понасят инфекциите от H. pylori безсимптомно и без увреждания, но при други се появяват гореописаните усложнения. В такива случаи приемът на сулфорафан - в храни или на таблетки - оказва подчертано положителен ефект, намалявайки щетите от възпалението, както и неговата симптоматика. Съществуват и предположения, че H. pylori има роля в появата на рак на стомаха - което ни връща към

противораковите свойства на сулфорафана!

Освен че блокира ензимите, отключващи канцерогенния потенциал на определени вещества, чудодейният сулфорафан потиска растежа на вече съществуващи ракови клетки - което е потвърдено с повече от пет независими клинични изпитания към 2010 г.

Черешката на тортата обаче е откритието, че

сулфорафанът унищожава селективно раковите клетки, без да засяга здравите -

Сулфорафан срещу рак

нещо, което не може да се каже за конвенционалните методи като лъчетерапия и химиотерапия. Това откритие кара изследователите да възлагат големи надежди на веществото като пробив в лечението на коварната болест.

След подобна новина вероятно всякакви други полезни свойства на което и да било вещество малко ще се изгубят - пробив в лечението на рака е постижение, което засенчва почти всичко. Не трябва да се забравя обаче, че

основна причина за смъртност в съвременния свят са сърдечно-съдовите заболявания,

а не ракът. И, както можете да се досетите, сулфорафанът се представя блестящо и там!

Макар и без толкова фанфари, изследвания, провеждани успоредно с тези за влиянието на сулфорафанът върху раковите заболявания, съобщават, че веществото предотвратява увреждания на сърцето при лабораторни плъхове (Journal of Agricultural and Food Chemistry, януари, 2008 г.), а по-късни клинични изпитания оценяват приема на сулфорафан като оказващ благотворно влияние върху общото здравословно състояние на човека.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати