Какво е Пандан и как се готви с него?

пандан

Пандан е тревисто тропическо растение, което расте в Югоизточна Азия. Tой е известен като „ароматно растение“ поради уникалния си и сладък аромат. То има изправени яркозелени листа, които се използват за приготвяне на много тайландски и югоизточно азиатски ястия.

В Югоизточна Азия листата на пандана се използват, за да придадат уникален вкус и аромат на някои солени ястия, но основно се използват за ароматизиране на десерти и някои напитки. Листата имат естествено сладък вкус и мек аромат.

След като веднъж го опитате, никога няма да го забравите. Пандан може да се използва и за увиване на пикантни храни като пиле или лепкав ориз. Листата придават на тези храни ароматна нотка, а също така и визуална привлекателност.

Пандан срещу бананови листа

руло с пандан

Листата на пандан са много по-тънки в сравнение с широките бананови листа. Ако планирате да правите „пакети“ от храна с листа като вид контейнер, който да държи соковете, по-добре е да използвате листа от банани. Пандан също може да се използва за увиване на храни, но соковете вероятно ще се просмучат вместо да се запазят в "пакетчето".

Паста от пандан

Пандан също се превръща в паста, която се използва в сладкиши и десерти, подобно на начина, по който използваме аромата на ванилия. В допълнение към вкуса, пастата от пандан също така допълва с ярко зелен цвят, който не е напълно естествен (обикновено се добавя за оцветяване на храната). Тя може да бъде закупена готова за употреба в азиатските специализирани магазини.

листа от пандан

За разлика от повечето подобни растения, тук се използват повече листата, отколкото плодовете. Освен вкусовите качества, забавна част от готвенето с тях е нестандартния зелен цвят, който добиват ястията ви.

Може да експериментирате по всякакъв начин като направите например зелени палачинки или хляб. Така ще впечатлите гостите си както с невероятен вкус, така и със забавен външен вид.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати