Унищожителната вреда от прекаляването с кофеинови напитки

прекаляване с кафе
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Още от XVII век кафето е сред най-популярните напитки по цял свят. И по света, и у нас кофеиновото изделие е на почит с причина – любителите му се кълнат в специфичния горчив вкус и в тонизиращите му свойства.

И докато през годините е доказано, че определено количество кофеин със сигурност има позитиви върху здравето ни, например – предпазва ни от някои видове рак, от деменция и изхвърля токсини от тялото ни, то под въпрос остава дали консумацията му в прекомерни количества е полезна.

Истината е, че консумацията на ободряващата напитка в разумни количества не крие вреди. Факт е обаче, че много от нас не се придържат към една или две чаши дневно, а пият кафе буквално с литри. Препоръките – не повече от 4 чаши кафе дневно, което съдържа около 300 мг кофеин.

Можем обаче лесно да прекалим – когато първото ни кафе сутрин е двойно, през деня консумираме газирани напитки, съдържащи кофеин, черен чай, шоколад и дори някои лекарства.

Какви обаче могат да са страничните ефекти от прекаляването с кофеиновите напитки – всеки любител на кафето е прекалявал с него поне веднъж. Какво усещаме – безпокойство, учестен пулс, вътрешно напрежение.

кофеинова напитка - кафе

Има обаче и по-сериозни ефекти. Понякога свръхдозите могат да доведат до безсъние и мускулни тремори. Друг известен факт е, че кофеинът повишава кръвното налягане. И докато този ефект не е фрапиращ при здравите, хората със сърдечно-съдови заболявания и хипертония могат да имат сериозни негативи от този ефект. В комбинация с ускореното сърцебиене, ефектите за хроничноболните могат да бъдат сериозни, понякога дори – фатални. Съществен е рискът от аритмии.

Друг страничен ефект от кофеинът може да бъде главоболие. То от своя страна може да се дължи и на дехидратирането, което е нормално при прием на кофеинови напитки. Правило, което не бива да забравяте – за всяка чаша кафе задължително трябва да консумирате допълнителни 500 мл вода за деня.

Някои проучвания сочат, че кофеинът крие риск и за плода при бременни жени. Увеличава се риска от спонтанен аборт, затова на бъдещите майки обикновено се препоръчва да се премине на безкофеинова алтернатива.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати