Осем продукта за всеки ден

Полезни храни

За да бъдете по-дълго време здрави и да зареждате тялото си с вещества, които са му жизнено необходими, ще ви помогнат осем продукта. Това твърдят френски специалисти по здравословно хранене.

На първо място в техния списък е спанакът. Ненапразно французите го наричат „метла за стомаха” – той помага за отстраняването на шлаките и токсините от тялото. По съдържание на фолиева киселина спанакът е на второ място след магданоз.

Богатият набор от различни витамини В благотворно действа на състоянието на нервната система, а витамин Е защитава клетките на организма от преждевременно остаряване.

Той се препоръчва на децата, които имат проблеми с растежа, а освен това има противосклеротично действие и укрепва капилярите. Вместо спанак може да хапнете зеле или салата айсберг. На ден трябва да консумирате поне една чаена чаша спанак.

Зеле

Следва го йогуртът, който съдържа голямо количество калций, калий, витамин В и най-важното – живи бифидо-култури. Те помагат на стомашно-чревния тракт и укрепват имунитета. На ден трябва да изяждате една чаена чаша йогурт, като може да добавите в него орехи и мед.

Доматите са идеални, когато трябва да осигурите на организма си минерални вещества. Те съдържат ценния за сърцето калий, магнезий, който помага на тялото да понася температурните промени. Освен това в тях има много желязо, цинк и фосфор.

Веществото ликопен, което дава червения цвят на доматите, е много силен антиоксидант. Освен това доматите са пълни със серотонин, който повишава настроението и е естествен антидепресант. Може да ги заместите с червен грейпфрут, диня и папая. На ден трябва да хапвате поне един домат или осем чери домати.

Морковите са полезни заради витамин А, с който са прочути. Те са особено важни за хората, които работят на компютър. На ден е добре да хапвате един-два моркова или да изпивате една чаша фреш от моркови. Заместители на морковите са мангото и тиквата. Трябва да се консумират със зехтин, за да усвои тялото ви ценния витамин А.

Зеленчуци

Боровинките са много полезни за тялото, тъй като са пълни с антиоксиданти. Според най-новите научни изследвания малките плодове помагат на паметта да се справя с възрастовите изменения.

Хапвайте една чаена чаша боровинки дневно, които можете да замените със стафиди, тъмно грозде, сини сливи или ягоди. След боровинките се нарежда черният и червеният боб. Нищо не активира мозъка по-добре от тях.

Те са богати на антиоксиданти и антоациани, които подобряват функциите на мозъка. В състава им влизат ценни белтъчини, които по набор на аминокиселини са близо до месото.

Ягоди

Редовното хранене с червен и черен боб, а също така и с бял, подмладява организма. Заместители на боба са грахът и лещата, а препоръчителната норма – една-две чаени чаши дневно.

В орехите се съдържат всички необходими вещества за поддържане на живота на хората. Те съдържат около 20 процента белтъчини и около 75 процента висококалорични мазнини. Освен това съдържат дъбилни вещества, витамини A, B1, B6, С, Р и фитонциди, освен това полифеноли и омега-3 мастни киселини.

Добре е да изяждате 7 ореха дневно. Можете да ги заместите с лешници, бадеми, фъстъци или шамфъстък.

На последно място по ред, но не и по важност е овесът. Той регулира обмяната на мазнини, изчиства от шлаки и намалява нивото на кръвната захар. Препоръчваната дневна норма е половин чаена чаша овесени ядки. Може да бъдат заменени от ленено семе или див ориз.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
СтефНиТ
СтефНиТ
12.02.2015 02:16
Йогурт е стара българска дума за кисело мляко. Баба ми я използваше. Тя беше родена 1900 г. Кой и кога е измислили и наложил думата кисело мляко не знам. Щом България е родината на йогурта (киселото мляко) можем да предположим, че думата йогурт е измислена у нас. Защо сме я изхвърлили от употреба, не знам. Вероятно ни е наложена от някакъв измислен книжовен език. Искам да кажа, че чужденците са я в заимствали от нас, а това, че нашите предци са я изхвърлили от употреба миналия век си е наш проблем.
2
0
Русана
Русана
09.03.2011 13:58
Искам да обърна внимание на редактора - защо е нужно да се употребява думата йогурт ? Кисело мляко не звучи достатъчно добре ?!
6
0