Листа от Кафир лайм: Как да готвим с екзотичната подправка?

листа от кафир лайм

Листата от Кафир лайм са ключова съставка в тайландската кухня, както и в други кухни в Югоизточна Азия. Вероятно са една от най-ароматните подправки и е чудесно допълнение към много супи, къри, пържени картофи и какво ли още не. Плътните листа са тъмнозелени и лъскави от едната страна, а от друга - бледо оцветени и порести.

Листата на кафир лайм не са същите като тези от обикновения лайм. Самите плодове са много горчиви с неравна кожа. В Тайланд не се консумират, а се използват главно в производството на домакински почистващи препарати.

Листата са много ароматни и могат да се консумират, ако са сготвени или много тънко нарязани. Те са "двойни" листа с форма на пясъчен часовник, което означава, че в края се раздвояват. Могат да бъдат закупени пресни, замразени или изсушени.

Отбележете, че сухите листа не са толкова ароматни, колкото пресните или замразените. Една опаковка от пресни листа ще ви издържи година или повече ако бъдат замразени добре. Вземете едно или две листа, когато имате нужда от тях, след това увийте останалите и ги върнете във фризера до следващия път.

Готвене с листата от Кафир лайм

листата от кафир лайм са често използвани в тайландската кухня

Можете да приемете листата на Кафир лайма като азиатски еквивалент на дафиновия лист. Те могат да се добавят цели към ястията ви, а също така могат да бъдат и нарязани на много тънки ленти и да се добавят заедно с другите подправки или да се използват като топинг за много рецепти.

Най-добрият начин за приготвянето им е да ги срежете на много тънко (на парченца) с чисти ножици, като изхвърлите централното стъбло (вена). Замразените листа могат да се използват веднага, или да се изплакнат за кратко време под гореща вода, за да се размразят и да се извади ароматът.

Много тайландски рецепти съдържат тези листа като ключова съставка, като например пилешко месо, къри, пиле с ориз и тайландски миди. Ако дадена рецепта изисква листа от кафир и не можете да ги намерите не ги замествайте с друга съставка - пропуснете ги. Няма заместител на този уникален вкус, който се придава на ястието от листата на кафир лайм.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати