Как да нарежем красиво зеленчуците

Как да нарежем красиво зеленчуците

Различните видове зеленчуци се нарязват по различен начин в зависимост от това за какво ще бъдат използвани. Така например на дълги пръчици се режат картофите, морковите и цвеклото.

Първоначално те се нарязват на филийки, а след това се режат по дължина. Ако филийките са по-дебели, то естествено, и пръчиците стават по-дебели. Такива дебели пръчици лесно се превръщат в кубчета, като се нарежат на няколко парченца.

По този начин се получават идеални кубчета за мусака, а също така за различни видове ястия. Така могат да се нарежат не само картофи, но също така краставици, домати, моркови, целина, ябълки, тиквички.

На кръгчета се режат краставиците, репичките, патладжаните, морковите, доматите, целината, ябълките. От по-дребните и твърди домати се оформят красиви кошнички, които могат да се напълнят с различна плънка.

За целта изрязваме част от домата до средата, паралелно на двете половинки, като по този начин в средата на горната част на домата се оформя дебела дръжка като на истинска кошничка.

В долната част на домата се прави вдлъбнатина с помощта на чаена лъжичка и се пълни с плънка по избор. Тя може да е прясна или топлинно обработена. Домати за пълнене се подготвят по следния начин.

Как да нарежем красиво зеленчуците

Отрязват се капачетата и с чаена лъжичка внимателно се изважда сърцевината заедно със семената. След това се посоляват и се обръщат с отвора надолу, за да изтече сокът. Подготвените домати се пълнят с плънка.

Върху нея се закрепва капачето от доматите, което придава апетитен и привлекателен вид на ордьовъра. Можем да направим ветрило от кисела краставичка, като я разрежем наполовина. След това всяка половинка се реже надълго.

Парчетата не се отрязват до край, в долната част на краставичката те си остават неразрязани. След това леко притискаме краставичката с пръст и по този начин се получава ветрило, с което можем да украсим салата или сандвич.

Винаги използвайте икономично продуктите. Например меката част на доматите, изрязана, за да бъдат те напълнени, може да бъде използвана за приготвянето на различни видове ястия и супи.

Прекалено меките домати се използват за топли ястия, а твърдите домати – за салата. Неузрелите домати узряват, като се оставят в чиста чиния на слънце и след няколко дни почервеняват.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
т.м.
т.м.
15.06.2013 21:19
поне една снимка нямате ли?
8
0