Добавки, които ще направят салатите ви уникално вкусни

Добавки, които ще направят салатите ви уникално вкусни

вкусна салата
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Кое е това ястие, което със сигурност е здравословно, вкусно, подходящо за всеки сезон, всяка възраст и се харесва от почитателите на всяка кухня?

Отговорът е лесен - това са салатите. Те присъстват неизменно на трапезата по всяко време на годината, биват различни видове, в зависимост от продуктите, които ги съставляват, приготвят се бързо и лесно и дават възможност за всякакви кулинарни експерименти.

Видове салати според използваните продукти за основа и добавките

Продуктите за основа на салатата се състоят само от зеленчуци или само от плодове. Може да представляват и комбинация от двете възможности с превес на тези съставки, които са по-предпочитани, или подбрани според дресинга, който ще им придаде основния вкус - сладък, кисел или микс от двата.

Основната добавка към салатата е дресингът. Традиционно за зеленчуците се използва дресинг с кисел вкус, в който са смесени оцет, лимони, олио или зехтин и различни подправки, които подсилват и акцентират този вкус. За плодовете се използва най-често сладък дресинг, който е в хармония със сладостта на повечето плодове.

дресинг за салати

Напоследък все повече набира популярност дресингът, който противопоставя различните вкусове, така че да се получи едно интересно съчетание на противоположности, които действат по-силно на вкусовите рецептори, така нареченият сладко-кисел вкус.

Ще добавим и още някои идеи, така че зеленчуковата салата, или тази с преобладаваща зеленчукова основа, да добие нов и непознат и в същото време уникален вкус.

Идеи за добавки към салати за уникален вкус

Как да добавим дресинга: Обикновено с дресинга се залива салатата и с това се смята, че добрият вкус е постигнат. Всъщност може да се получи точно обратното, ако количеството на дресинга не е добре преценено.

За да се избегне прекалено мазната салата в чинията, дресингът трябва да се изсипе не върху зеленчуците, а в края на салатиерата, по стените, и после внимателно да се обърка със зеленчуковата основа. Така няма опасност да се прекали с мазнината.

балсамов дресинг за вкусна салата

Най-добрата и подходяща добавка за овкусяване на всяка зеленчукова салата е чесънът. Неговият леко пикантен вкус се приема добре от всеки човек, а здравословните му ползи са широко известни. Има два начина да се овкуси салатата с него: чрез добавяне към дресинга, или ако се намажат стените на салатиерата с чесън. Този начин е за тези, които по-трудно приемат острия му мирис. По този начин той ще е само леко загатнат.

Мазнината - олио или зехтин може да се овкуси с билки или подправки на вкус - розмарин, канела, синап или други по избор. Това ще придаде съвсем ново вкусово усещане и може да се окаже уникалния вкус, подходящ за салатата ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати