Червената леща е идеална за пюре, кафявата се съчетава с месо

Червената леща е идеална за пюре, кафявата се съчетава с месо

Леща
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Лещата е позабравен продукт, макар че години наред тя е била сред основните ястия на славянските народи. Тя е ценна заради високото ниво на белтъчини, въглехидрати и минерални вещества.

Освен че е вкусна, лещата има и лечебни свойства. С нейна помощ можете да се преборите със стомашни и проблеми и болести на нервите. А ако редовно се храните с леща, ще бъдете винаги спокойни и сдържани.

Лещата е бобово растение, съдържа 30 процента белтъчини, голямо количество желязо, витамини от групата В и РР. В кълновете на лещата се съдържа много витамин С. Половин чаша варена леща е равна на 115 калории, 9 г белтъчини, 20 г въглехидрати и 8 грама влакнини.

Пюре от леща

Смята се, че брашното от леща е още по-ценно от зърната й. Лещата има различни цветове и вкусове. Например кафявата и зелената има орехов привкус, но трябва да се вари дълго – около 70 минути.

Тази леща не губи формата си и е идеална за съчетаване с месо. Червената леща се превръща бързо в пюре, защото се разварява. Тя е перфектна за приготвяне на различни видове супи и пюрета. Тя има леко пикантен вкус.

Това я прави добра за съчетаване с различни видове подправки. Не е необходимо да се накисва за няколко часа лещата, преди да се приготвя. Не е зле да я изчистите преди готвене, за да отстраните миниатюрните камъчета.

Зърната на лещата поемат голямо количество вода, затова не трябва да забравяте да надничате от време на време под капака, докато сте сложили на печката да се вари този вкусен продукт.

Леща с месо

Лещата се соли едва след като е напълно готова, тъй като ако водата, в която се вари, е солена, процесът на сваряване ще отнеме много повече време. Съотношението на лещата и водата е една част леща, две части вода.

Лещата ще бъде вкусна, ако я пуснете не в студена, а във вряща вода. След това два пъти я оставете да заври, намалете огъня до възможно най-слаб, затворете тенджерата с капак и оставете да се вари до пълно приготвяне.

Това зависи от цвета и сорта на лещата. Не е излишно да хвърляте по един поглед, докато лещата се вари, и от време на време да видите с помощта на черпака до къде е стигнал процесът на сваряване.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати