5 вкусни ястия от африканската кухня

Ястия от африканската кухня

Може да сте я опитвали вече, а може и да ви звучи толкова екзотично, че дори и да не си помисляте за нея. Истината е, че след като дълго време беше пренебрегвана, африканската кухня отново става популярна и един цял кулинарен континент чака да бъде опознат. За нея казват, че е прекалено мазна и недостатъчно изтънчена, но “посланиците” ѝ правят всичко възможно, за да преборят предразсъдъците.

Ето някои от най-популярните африкански ястия:

Кускус

Африканският кускус

В България под кускус разбираме макароненото изделие, наподобяващо паста. Истинският кускус обаче се получава от семето на твърда пшеница, сварено в специален съд. Това е името на ястие, което познава множество варианти - то може да бъде с месо (агнешко, овнешко, пилешко) или с риба. Често е съчетано с нахут и пресни зеленчуци (моркови, ряпа, тиквички, зеле...), приготвени във вкусен подправен бульон.

Пастия

Пастила е пай от яфриканската кухня

Пастията представлява вид пай, който има корени в Андалусия. Той се състои от плънка, традиционно приготвена от гълъб, пиле или риба, увита в малки тестени листа. Ароматът е основно сладко-солен, а вкусът - подправен от канела и кориандър.

Това ястие се предлага и като десерт - със сезонни плодове като ябълка, круша, манго…

Пиле от Камерун

Пиле от камерун - известно африканско ястие

Тази рецепта е родена буквално на улицата и мисията ѝ е да позволи на жените и мъжете от бизнес квартала на столицата Яунде да се насладят на хубава и пълноценна храна в движение. Тя се състои от изпечено пиле (с къри и джинджифил), придружено от изпечени зеленчуци като моркови, лук, чушки, домати, праз, зелен фасул и пържени парчета от банан. Тази рецепта е лесна за приготвяне - всички продукти се сготвят в малко фъстъчено олио, ароматизирани със скариди и тофу.

Яса

Пиле Яса е любимо африканско ястие

Това е едно типично сенегалско ястие, направено от пиле, мариновано в сок от няколко пресни лимона, лук, горчица и разтрошен бульон. Първо се изпича, а после се полива със соса от маринатата, лука, чесъна, чушки и моркови. Сервира се с ориз. Яса може да се приготви и с риба. В този случай ѝ се добавя ананас, за да добие малко по-сладък вкус.

Мафе

Мафе е популярно африканско ястие

Прочуто ястие от Субсахарска Африка. То представлява гъст сос от фъстъци, с телешко или пилешко, приготвено като яхния с моркови, ряпа, картофи, бамя, лук… Казват, че е голям деликатес. Бамята може да бъде заменена със зелен фасул или грах. В края на готвеното към яденето могат да се добавят и малки чушлета.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати