Сиренето Тофу - новият любимец на шефовете

Сирене тофу

До неотдавна то беше част само от веган менюто и японската супа мисо. Днес шефовете са луди по него. Това вероятно е и причината бялото азиатско кулинарно превъзходство да се среща все по-често в чиниите на западняците.

Но не и в хладилниците, тъй като повечето не са готови да извършат чак толкова голям скок. А и все още са много онези, които продължават да се изказват предпазливо и подозрително за него: О, тофу, то няма никакъв вкус. И да, това е така, но именно тук е неговата сила, категорични са майсторите в кухнята.

То е лесно за моделиране, и стига да знае как, човек може да го направи подвластно на всякакви интерпретации.

А какво представлява? Тофу е своеобразно соево сирене, което се произвежда от соево мляко по подобие на нашето сирене. Соевото мляко се добива при смилането и разтварянето във вода на сушени, по-рядко зелени соеви зърна. Получената бяла течност съдържа голямо количество протеини, които при добавянето на различни соли коагулират и формират плътна белезникава маса, която се отцежда от водата в калъпи, подобно на животинските сирена..

Соево сирене Тофу

Тофу произлиза от Китай, където се консумира ежедневно в продължение на две хилядолетия. То завладява и Япония през 8 век благодарение на будистките монаси, които го носят за закуска в чантите си по време на пътуване.

И докато в продължение на дълго време тофу е било най-много част от някоя диета, сега то се еманципира. Днес вече не е синоним на хранителен режим, а привлича интереса на големите кулинари и шефове с неутралността и текстурата си.

Както вече казахме, то се прави съвсем просто - от соево мляко. И според готвачите да се приготви вкъщи съвсем не е голямо магьосничество.

Шишчета с тофу

Ако нямате време или не смеете да го направите, купете го. Лесно ще откриете и бързи рецепти с него. Например Вегански хапки с тофу, за които ще са ви нужни около 400 грама от него, соев сос, малко брашно и корнфлейкс… Същото като панирани пилешки хапки, но пилето е заменено с тофу. Вкусно е, няма да съжалявате!

Може да си направите и веганска лазаня. Достатъчно е освен тофуто и паста за лазаня, да имате и много подправки - като соев сос, патладжан, чесън, лук, домати, моркови… Няма да ви отнеме много време, но колкото и да е то, резултатът със сигурност ще ви се отблагодари.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати