gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на щира

Полезни свойства на щира

Полезни свойства на щира
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Щирът (Amarantus) е едногодишно растение от семейство Щирови. В градините, където се отглеждат селскостопански растения, то е плевел.

Има различни видове щир, някои се отличават със сочни листа и стъбла и стават за ядене, други се берат и ползват като фураж за животните. Някои се отглеждат като декоративни цветя, защото имат красиво оцветени листа. Затова можем да определим щира като плевел, цвете, фуражно растение и лековита подправка. Ще се посочим полезните качества на всеки от видовете щир.

Видове щир и полезните им свойства

Всички видове щир намират широко приложение заради полезните му качества като храна за хората и домашните животни, както и за лечебни цели.

Обикновен щир

Той е плевел. Когато растението е още младо, може да се използва за храна на хората. Листата му се готвят като спанака, чийто заместител е, а семената се варят подобно на друго вариво - булгура. Използва се и за фуражна храна на домашните птици. Ядат го и прасетата.

Бял щир

Щир, амарант

Този вид също е плевел. Новопоникналият бял щир се пасе от конете и преживните животни. Ниският щир се използва и като декоративно саксийно растение в жилището или на терасата, ако е по-високо.

Метличест щир

Той е предпочитана храна от прасетата. Семената му могат да се използват за храна от хората във вид на подправка. Ядат ги и домашните птици. Семената се използват в народната медицина за лечение на различни болестни състояния на храносмилателната, дихателната и и кръвоносната система.

Опашат щир

Този вид често служи в озеленяването на градините. Може да се изсуши и да се ползва като зимен букет. Според преданията има магически свойства. Поради това в родината на опашатия щир е използван от индианците ацтеки за техните ритуали. Бил е и много консумиран. Варели каша от семената - амарант, и поради веществата в растението цял ден пеели и танцували. Индианците вярвали, че ако болен носи на главата си венец от амарант ще оздравее по-бързо. Използвали го успешно за контрацепция.

Полезни вещества в амаранта (щир)

Полезни свойства на щира

Амарантът е носител на суров протеин, който се намира в семената. Богат е на лизин за разлика от зърнените култури. Съдържа много аминокиселини. В растението има и голям процент мазнини, повечето ненаситени. Поради факта, че не съдържа глутен, може да замени зърнените храни, които го съдържат, а не са полезни за хората с непоносимост към глутен. За лечебни цели се използва цъфналото растение. Освен вътрешно като чай или масло, растението се ползва и външно за лечение на рани, ухапвания, при изкълчване или счупване за намаляване на отока.

Противопоказания

Не бива това растение да се приема от бременни и кърмещи жени, както и хора със слаба храносмилателна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати