Киноа - състав, ползи и приготвяне

салата с киноа
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
23.10 лв.
Виж ››

Киноата е екзотичен и много полезен продукт, който все повече навлиза в кухните и трапезите на хората. Консумират се както семената, така и листата на растението. То е с древен произход, датиращ от преди 4000 години. Освен като прекрасна добавка към ястия и суперхрана, растението се използва и за лечебни цели. Киноата се предпочита от хора, избрали здравословния начин на живот, спортисти, вегетарианци и вегани.

Киноата съдържа редица полезни за целия организъм вещества. Тя е с високо съдържание на протеини, заради което е подходяща и за редовно спортуващи хора. В състава й влизат всички 8 аминокиселини, от които тялото се нуждае. Всъщност, това е единственото растение, което съдържа всички тези аминокиселини. Благодарение на съдържанието си на фибри, съдейства за доброто състояние на чревната флора и процесите, които се образуват там.

Има способността да ви поддържа сити дълго време. Има в изобилие витамини В и Е, желязо, магнезий, цинк, фосфор, които отговарят за клетките, тяхната здравина и издръжливост. Съдържа още мазнини и въглехидрати, но в състава й липсва глутен.

киноа

Може да срещнете киноата в различни салати, супи, десерти, хлебни изделия. Бихте могли да си я приготви и сами вкъщи. Сварете я, пригответе ястие, в което тя играе ролята на заместител на ориза. Може да комбинира с обезмаслено сирене или овесени ядки.

Обикновено, киноата се съхранява в хладилник или фризер. Преди да започнете с готвенето на киноата, я измийте добре. Лесно може да я приготвите, като я оставите да се свари. Когато кипне, дръжте на слаб котлон още 15-20 минути. Имайте предвид, че тя ще увеличи доста обема си. Готви се бързо, за около 15 минути, и е прекрасен заместител на други зърнени продукти, като кускус, ориз, булгур, както на фиде и макарони.

Растението дава много възможности за експериментиране, от които ще се получат прекрасни, оригинални идеи за ястия. Трапезата ще бъде по-здравословна, а тялото ви със сигурност ще се чувства пълно с енергия и благодарност, че сте му подарили една прекрасна закуска или вечеря с киноа!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати