Тирамисуто - измислено, за да те изстреля

Тирамису с какао

Всеки познава тази чудна смесица от бишкоти с дъх на кафе и какао, разтапяща се в устата с вкус, който не може да остави никого безразличен. Особено когато всички сетива жадуват за нещо хубаво и сладко.

Но дали всеки знае къде и как се е появила тази невероятна рецепта на щастието?

Както и друг път се е оказвало, пътят на кулинарните творения е труден за проследяване. Но за тирамисуто едно нещо е сигурно - името му идва от Италия. Изписването му на италиански е tirami sù, което означава вдигни ме нависоко, изстреляй ме - в преносен смисъл - да оправиш настроението на някого, да го въодушевиш и зарадваш.

Основата на тирамисуто е съставена от яйца, захар, студено кафе, маскарпоне, алкохол (Марсала или Амарето - за накисване на меки бисквити) и какао на прах. Приготвени поотделно, тези съставки се наслагват една след друга на отделни слоеве.

Тирамису в чашките

Перфектен стопроцентов италиански десерт! Но все пак как започва историята на тирамисуто? Никой не знае със сигурност това, което дава възможност да се родят различни легенди.

Според първата тирамисуто е измислено в Тоскана в края на 16 век. Създали го специално за визитата на великия херцог на Тоскана Козимо III Медичи. Той толкова го харесал, че тирамисуто станало негов любим десерт и той го разпространил из цяла Италия, въвеждайки го в двора на Флоренция. Там към първоначалната рецепта добавили и маскарпоне.

През 18 век десертът се прославил извън границите на Италия, благодарение на автори, които описали рецептата в готварски книги. Разказва се, че по време на Ренесанса венецианците предлагали тирамису на любовниците си, за да им дадат повече сили, тъй като го смятали за афродизиак. Говори се, че и венецианските проституки, които работели в града, си купували тирамису, за да се заредят с енергия.

Торта тирамису

Другата легенда за тирамисуто е далеч по-прозаична. Според нея великият десерт е резултат от хитрина, прилагана, за да не отиват на боклука студеното кафе и остатъците от сладкиши. Към тях били добавяни малко ликьор, за да омекоти сладкиша и всичко това било покривано с крем или с маскарпоне.

С течение на времето тирамисуто се е преобразило в различни рецепти - такива с различни бисквити или с прибавяне на плодове. Могат да се открият и рецепти за тирамису с шоколад. Въпрос на вкус.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати