Здравословни ползи от слънчогледовия тахан

Слънчогледов тахан

Таханът е храна, получена от смилане на семена. Най-често се използват сусамовите семена и затова сусамовият тахан е най-известен и широко използван. Представлява нещо като паста, в полутечно състояние, която може да се намери на щандовете за диетични храни и дължи популярността си на многобройните си здравословни ползи.

Произход на тахана и суровини за произвеждането му

Таханът идва от Индия и Китай и бързо се разпостранява в Европа най-вече заради полезните си съставки. Хората бързо открили, че освен от сусам, тахан може да се получи и от други семена, така че сега може да се закупи тахан от слънчогледови семена, орехи, бадеми и други. Ще се спрем на слънчогледовия тахан, който е не толкова популярен, като този от сусам, но е по-евтин заради суровината, по-тъмен на цвят и малко по-тежък на вкус. Здравословните ползи на слънчогледовия тахан обаче не отстъпват на популярния сусамов тахан.

Здравословни ползи на слънчогледовия тахан

Суровината, от която се прави слънчогледов тахан, слънчогледът, се характеризира със съдържанието на витамини, минерали, полезни елементи и фибри, с което ползите му за тялото ни са наистина многобройни.

Слънчогледовият тахан съдържа магнезий - той понижава кръвното наляган, облекчава мигрена, както и спазмите на дишането при болни от астма, подобрява съня на жените в менопауза.

Слънчогледовият тахан облекчава мигрената

Съдържа калций - той предотвратява загубата на костна маса при менопузата на жените и с това пречи на развитие на остеопороза. Таханът се явява един от силните природни средства за профилактика на остеопорозата.

Съдържа минерали като манган, селен, фосфор и други - те помагат при болки и отоци на болните от ревматоиден артрит. При болни от ревматични заболявания се препоръчва консумацията на слънчогледов тахан всеки ден за заздравяване на костите и възвръщане на тяхната еластичност.

Има ли противопоказания за консумацията му?

Слънчогледовият тахан повишава съпротивителните сили на организма и се препоръчва за всякакви възрасти и състояния, няма противопоказания за консумацията му. Може да се употребява от бременни жени, кърмачки, малки деца. Смята се за безопасна храна, която не предизвиква алергии. Не е противопоказен и при имунни дефицити и смущения. Благодарение на високото съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини слънчогледовият тахан има и противовъзпалително действие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати