Съвети при приготвяне на дребни риби

дребна риба в тиган

Не съдете по размера, дребните рибки също са предизвикателство за приготвяне в кухнята. Като една от задължителните храни, от които организмът се нуждае, рибата е продукт, който може да се сготви по редица начини.

Според различни видове риби, има специфични техники и методи, които биха могли да улеснят всяка домакиня. Дребните риби биха могли да се превърнат в прекрасен обяд или вечеря, стига да ги приготвите по най-добрия начин. Ето някои идеи и съвети за приготвяне на дребни риби:

Пържена дребна риба

Ако смятате да изпържите рибките за вечеря, първо ги почистете добре. В случай че са по-дълги от 7 см, трябва да извадите вътрешностите и да махнете хрилете. Това става с разрез по цялата им дължина - по корема. След като сте готови, измийте и оставете в купа с лед за 15 мин. Когато рибата се изстуди, подсушете с кърпа.

пържена дребна рибка

Добре е да пържите с рафинирано олио, което не изгаря бързо и запазва вкусовите качества на продукта. Сложете малко в тигана, колкото да покрие дъното и рибата. В отделен съд подгответе смес от 1 ч.ч. брашно и 1 ч.л. смляна морска сол. Според вкусовите ви предпочитания, може да прибавите черен пипер или чесън на прах. Всяка рибка се овалва в сместа.

Дребните риби се пържат най-добре на 180 градуса. Сложете няколко рибки, не много, за да може всяка да се запържи добре. Щом рибката се зачерви от едната страна, се обръща на другата. Внимавайте да не я препържите. Готови риби отцедете на метална решетна, под която предпазливо сте поставили хартия.

Печена дребна риба

Почистете, ако има нужда (както споменахме по-нагоре), загрейте фурната на 180 градуса. Овкусете с подправки отвътре и отвън – сол, черен пипер, лимонов сок. Намажете рибките и с малко олио. Ако сте ги разделили на две половини и размерът им позволява, може да ги запечете с малки резенчета домат. Поставете ги в подходящ съд, предварително намазан с олио и оставете за около 20 минути във фурната.

печена дребна рибка с марината

Дребна риба на грил

Може да метнете дребни рибки на грил, като предварително сте го загрели на висока температура. Намажете ги с мазнина. Това е бърз и лесен начин за приготвяне на морския деликатес, с който рибата ще запази вкусовите си качества. Поръсете с подправки за допълнителен аромат. Може да гарнирате със зеленчуци или сос при сервиране.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати