Яйца по панагюрски - класика с дъх на разтопено масло

яйца по панагюрски
Снимка: Admin

Не е нужно да се ходи до Панагюрище, за да се ядат яйца по панагюрски. Те са толкова популярни, че могат да се опитат навсякъде. И са толкова вкусни, че са чест гост в не е едно менюто, а и на семейната трапеза вкъщи. Ароматът на разтопено масло с червен пипер и мирисът на яйца с чесън са основните виновници за това. Както и славата им на бърз, лесен и изкусителен аламинут, един от върховете на безмесната ни кухня.

Всъщност познавачите на кулинарните традиции в България са категорични, че яйцата по панагюрски са толкова от Панагюрище колкото шопската салата е шопска. И вкусният аламинут, както и класическата салата, са дело на някогашния “Балкантурист”.

Това е организацията по комунистическо време, която е имала за цел да се грижи за развитието на туризма. И една от дейностите й била измислянето на нови храни. Идеята е била да се утвърдят национални и регионални ястия и рецепти, които да са част от привличането на туристи от страната и чужбина.

Така се е родила и тази вкусна формула - сос от мляко, чесън и сирене, забулени сварени яйца, масло, олио, червен пипер… А после и многото й разновидности. Според някои свидетелства хората в Панагюрище например не казват на това ядене “яйца по панагюрски”, а “Подлучени яйца”.

Яйца по панагюрски те наричат друга рецепта, в която ги сервират само върху сирене и ги поливат с масло и червен пипер. А също така и с две-три лъжици от водата, в която са варени яйцата.

класически яйца по панагюрски
Снимка: Костадинка Христова

В Пловдивско пък съществуват два варианта на това ястие - едната е познатата със забулените яйца, но при другата те вече са пържени.

Яйцата по панагюрски са само част от немалкия списък на Балкантурист на създадени изкуствено наименования на храни, които са се превърнали в емблематични за българската кухня. Сред тях са и привидните класики “Кавърма по радомирски”, “Боб чорба по манастирски”, “Чушки бюрек”, “Сирене по шопски” и др. - всички наложени от комунистическия национален туроператор.

След падането на режима и началото на прехода много от класическите рецепти започват да се видоизменят. Така например чрез добавяне на нови продукти се появяват варианти на “Шопска салата” като “Овчарска салата” например. Към познатата кавърма пък се прибавят чушки, кашкавал, понякога и яйце. И така националната кухня не спира да се развива и обогатява с нови рецепти и ястия.

Яйцата по панагюрски обаче остават класика.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати