gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шарената сол - вкусната традиция на България

Шарената сол - вкусната традиция на България

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
15811k
Шарената сол - вкусната традиция на България
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Вкус на градинска и горска чубрица, на сминдух и черен пипер и оня възторжен аромат на прясно откъснати треви и билки - това е мирисът на шарената сол, но той е и мирисът на България. Уханието, което даваме като спомен на чужденците и което носим в куфара като понякога единствена връзка с Родината.

С нея се посрещаме, с нея се изпращаме, към нея посягаме в делник и празник, по тъжен и весел повод - и винаги когато търсим нещо наистина вкусно. Топъл хляб и шарена сол - една от неустоимите ни кулинарни традиции.

Когато апетитната подправка се е раждала, не е имало миксери и кухненски роботи. Прабабите ни са я приготвяли в котли, в които са слагали и смесвали една по една всички съставки - и препечени тиквени семки, и препечена царевица, готварска сол, препечено брашно, сминдухът, чубрицата. За който е по лютото - и люти чушки. Една от тънкостите на приготвянето е да не нагорчава.

Рецепта за шарена сол

Както много други впечатляващи рецепти, така и тази на шарената сол съществува в множеството варианти, надпреварващи се по многообразие и аромати. Различните региони са оформили свои комбинации от съставки и ухания, които са в състояние да провокират апетита на всеки.

Една от най-известните е шарената сол от село Старо Железаре. Там всяка жена сама си отглежда съставките у дома. Правят си черен пипер, който може понякога да е лют, добавят и джоджен, което не е много характерно за рецептата, и освен бяла сол, червен пипер и сминдух добавят и начукани зърна от копър. Хората в селото толкова се гордеят с нея, че са направили и специален Кът за подправки в Дома на традициите, където могат да научат любопитните как да приготвят старожелезарската сол.

Домашна шарена сол
Снимка: Галя Николова

Сред прочутите рецепти за шарена сол е и тази от панагюрското село Бъта. Главните ѝ съставки са чубрица, сминдух, сладък или лют пипер, печена царевица, печени тиквени семки, сол, понякога и дива мащерка. В Бъта също са много горди със своята сол, затова са ѝ посветили специален празник. Години подред в селото се организира фестивал, на който хората пеят, играят и се състезават в различни кулинарни умения, всички до едно свързани с шарената сол.

Веселби, свързани с апетитната подправка, има и във Видин, Своге, Кула, Бургас и на много още други места в България.

Шарена сол
Снимка: Raleigh

И ако решите да се потопите в традициите и вие, може да опитате сами да забъркате тази чисто българска рецепта. Достатъчно е да знаете, че основните ѝ съставки са чубрицата, която придава оная характерна миризма на вкусно, сминдухът, който носи тревистия дъх и червеният пипер, даващ сладост. Ако добавите самардала за по-пикантен вкус, няма да сбъркате. Нито с тиквените семки, които дават плътност. Някои добавят и мащерка, риган, кимион, фино царевично брашно

Но всичко е въпрос на вкус, а вкусът е над всичко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати