gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите витамини за метаболизма

Най-добрите витамини за метаболизма

витамин С е отличен за бърз метаболизъм
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Как да определим кои витамини са подходящи за метаболизма ни? Това може да стане, след като сме наясно какво представлява метаболизмът и кое му оказва влияние?

Същност на метаболизма

Ако трябва да го дефинираме по някакъв начин, метаболизмът е съвкупност от реакции, с които организмът регулира своите основни функции като: дишане, поддържане на температурата на тялото, дейността на сърцето и останалите органи и други. С други думи метаболизмът е скоростта, с която тялото ни преработва храната до енергия. Затова говорим за бавен и бърз метаболизъм.

Фактори, влияещи на метаболизма

Метаболизмът и телесното тегло са силно обвързани, тъй като, ако приемаме повече енергия, отколкото е нужна на тялото, за да извършва функциите си, тя се складира под формата на мазнини в тялото.

За да може метаболизмът да е достатъчно бърз, за да не се натрупват мазнини и да се повишава теглото, е нужен добър подбор на храна и движение, най-често под форма на тренировки.

бърз метаболизъм и витаминозни храни

Добре балансираният хранителен режим влияе благоприятно върху скоростта на метаболизма. Най-добрият начин да се ускори този процес е чрез балансирано хранене. В него важно място заемат витамините. Някои от тях са отличен балансьор на метаболитните процеси. Ще споменем някои от тях. Витамини, които са най-добри за метаболизма:

Витамин С - много добър стимулатор на процесите на обмяната е витамин С. Той не се запазва дълго в тялото и трябва да се набавя по изкуствен начин през цялото време. Това става чрез плодове и зеленчуци, богати на този витамин, или с хранителни добавки.

Витамин В12 - този витамин подпомага процеса на превръщане на хранителните вещества в глюкоза. Тялото я използва като източник на енергия. Останалите витамини от група В също играят важна роля в процесите на обмяната.

Витамин D - след изследвания е установено, че приемът на витамин D дава добри резултати в процесите на обмяната на веществата и затова на желаещите да ускорят метаболизма си се препоръчва дневният прием да не пада под 5-10 милиграма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати