Какво е умебоши?

умебоши

Умебоши са ферментирали японски сливи. Буквално се превежда "японски солени сливи", "солени сливи" или "ферментирали сливи". Уме е вид плодоносно дърво, което често се нарича слива, но всъщност е по-тясно свързано с кайсията.

В повечето случаи умебоши са изключително солени, но съществуват и сладки, които са ферментирали с мед. Обикновено се консумират заедно с оризови ястия, а понякога се сервират варени или овкусени за вечеря. Добавени в малки количества към ориза, го обогатяват с допълнителен аромат. Умебоши били високо оценени от самураите, за да се борят с умората при битка.

Стандартно японско народно лекарство при настинка е ориз конгри умебоши. Счита се, че подпомага храносмилането, бори се с гадене и махмурлук и не на последно място - забавя стареенето.

Привържениците на този плод твърдят, че комбинацията от ползи за здравето и уникален вкус правят умебоши идеалната суперхрана за двадесет и първи век.

Умебоши са с много високо съдържание на желязо (важно за производството на хемоглобин, намаляване на стреса и подпомагане на имунната функция), тиамин (важен за здравата нервна система, метаболизма и храносмилането) и рибофлавин (образуване на антитела, здрав метаболизъм и производство на кортизол).

умебоши с ориз

Полезно свойство е и това, че се бори с умората и успешно изхвърля токсините от тялото ни. В по-стари времена умебоши са използвани и за пречистване на водата. Приготвянето им в Япония обикновено започва през юни, когато се събират плодовете уме, а сушенето се извършва през юли или август, когато дъждовният сезон приключи.

Съставките и процесите на производство варират в различните домакинства. Основните съставки са плодове уме, морска сол и чист дестилиран спирт, който съдържа 35% алкохол.

Много японски ястия традиционно биват сервирани с умебоши, които се използват като акцент за подобряване на вкуса и представянето. Традиционно японците слагат от тези изсушени сливи в центъра на ястия с ориз, като така искат да пресъздадат японското знаме. Освен към храни, тези сливи често са прибавяни и към така обичания от японците зелен чай.

За тези, които не са свикнали с особения вкус на това ястие може би ще им е трудно да го консумират поне в началото. Но имайки предвид многото здравословни ползи от умебоши, може би трябва да се замислим. Неслучайно се е запазило в японската култура хилядолетия наред.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати