Ползи от накисването на ядки и семена

Добре е ядките да се накисват
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Трябва ли да накисвате ядките и семената, преди да ги ядете? Защо толкова много веган рецепти казват, че трябва да накиснете ядките, преди да ги използвате? Какви са ползите от накисването на ядки и семена?

Много суровоядски рецепти изискват накиснати ядки или семена. Има няколко причини за това, вариращи от аромат до повишена хранителна стойност.

Понякога трябва просто да ги приготвите така, за да е храната достатъчно мека. Дори и да не сте на веган диета, една страхотна причина да накисвате ядките е, че много от тях, особено орехи и бадеми, имат много по-привлекателен вкус, след като са напоени и изплакнати.

Както ще видите, ако се опитате сами, след 20 минути водата е кафява. След няколко часа голяма част от праха, остатъците и танините от кожиците се освобождават във водата, а орехът излиза с по-приятен и мек вкус. Ще забележите, че накиснатите орехи нямат този стипчив вкус в устата ни.

Това е така, защото при накисването им, танините се изплакват, оставяйки след себе си по-мека и по-маслена ядка. Водата, която остава, трябва винаги да се изхвърля и никога да не се използва.

Други известни ползи от накисването на ядките и семената включват повишена ензимна активност, по-голяма абсорбция на хранителните вещества на храната от организма и повишена усвояемост.

С други думи, само защото ядките и семената се считат за добри източници на протеини и хранителни вещества, това не означава, че тялото ви може да абсорбира тези хранителни вещества.

Тук се намесва накисването. Когато се накисват, ще започнат процеса на покълване, който значително увеличава хранителния им профил.

Ядките трябва да се накисват само след като бъдат извадени от техните черупки. Ще забележите, че ядките без кожи, като макадамия, кашу или бразилски орехи, нямат толкова голяма част от мътния воден остатък, но накисването все пак се препоръчва за по-лесно приготвяне.

Накиснете ядките и семената от 20 минути до 2 или 3 часа, или дори през нощта в хладилника. По принцип по-твърдите като орехите ще отнемат повече време за омекотяване.

Ако вашата рецепта изисква накиснати ядки или семена, а имате малко време, опитайте се да изчакате минимум 20 минути или просто ги изплакнете многократно и старателно.

Бадемите също се нуждаят от накисване

В противен случай планирайте малко напред и ги накиснете за една нощ в хладилника в стъклен съд с херметически затворен капак. Накисване в пластмасов съд не се препоръчва.

Ако често ви се налага да извършвате този процес, може да ги държите накиснати в хладилниците си по всяко време, за да по-голямо удобство.

Ако изберете този вариант, ще трябва да сменяте водата на всеки два дни, така че храната да не се развали.

Накратко защо да накисваме ядки и семена?

- За да се отстрани или намали фитиновата киселина;

- За премахване или намаляване на танините;

- Да се неутрализират ензимните инхибитори;

- Да се насърчи производството на полезни ензими;

- Да се увеличат количествата витамини, особено витамини от група В-комплекс;

- За да разрушите глутена и да улесните храносмилането;

- За да направим протеините по-лесно достъпни за абсорбция;

- За предотвратяване на дефицит на минерали и загуба на костна маса;

- За да се неутрализират токсините в дебелото черво и да се поддържа то чисто.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати