Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е ачиоте?

Какво е ачиоте?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
ачиоте

Ачиоте представлява подправка, използвана в много видове храни по целия свят. Въпреки че често се използва за придаване на жълт цвят на ястията, тя също има мек пиперлив вкус. Независимо дали става дума за цели семена или за смляна подправка, за паста или масло, ще се натъкнете на тази съставка доста често, когато проучвате мексиканска или карибска кухня.

Ачиоте е продукт, извлечен от семената на вечнозеления храст Bixa orellana. След накисване във вода пулпата, обграждаща семената, се използва за приготвяне на торти или за по-нататъшна преработка в оцветители. Семената се сушат и се използват цели или смлени като подправка.

Ачиоте произхожда от тропическите райони на Северна и Южна Америка, включително Карибите и Мексико. Испанците донесли това малко дърво от Северна и Южна Америка до Югоизточна Азия през 1600-те години, където сега е позната хранителна съставка. Също така се произвежда в Индия и Западна Африка.

Традиционни употреби:

Ачиоте се използва като кулинарна подправка, оцветител за храна и търговска боя. Има и лечебни свойства. Местните жители на Карибите са добавяли ачиоте към своите ястия за вкус и цвят още преди пристигането на европейците. Използват го и в козметиката, като боя за тъкани, боя за тяло, слънцезащитен крем, репелент за насекоми и лекарства. Също така се смята, че ацтеките са добавяли семената към шоколадова напитка, за да подобрят цвета й.

Кулинарна употреба на ачиоте

подправка ачиоте

Ачиоте се използва за добавяне на жълт цвят към чоризо, масло и маргарин, сирене и пушена риба. На испано-езичните Карибски острови се използва за приготвяне на жълт ориз и понякога се добавя към софрито. Във френския Карибски басейн се използва за приготвяне на риба или свинска яхния с плодове и липа.

Ачиоте на прах, смесен с други подправки и билки, може да се превърне в паста, с която се маринова и се придава опушен вкус на месо, риба и домашни птици. Семената се накисват в олио, за да се направи масло, като така се добавя цвят и аромат. Добавя цвят на ориз, паеля, месо, супа, яхния, риба и някои ястия от юка.

Вкус и аромат

Когато се използва в малки количества, предимно като хранителен оцветител, ачиоте няма забележим вкус. Когато се използва в по-големи количества с цел придаване на вкус, придава земен, пиперлив вкус с нотка на горчивина. Семената дават лек цветен или ментов аромат.

При правилно съхранение може да бъде годно до три години. Съхранявайте го в стъклен буркан и в тъмен шкаф далеч от светлината. Ачиотовото масло ще се запази няколко месеца, ако се съхранява в стъклен буркан в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest