Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против млечния шоколад

За и против млечния шоколад

Млечният шоколад крие ползи и вреди

Всички сме чували за вредите и ползите от черния шоколад и какаото. Млечният шоколад е спорно изкушение, от друга страна. Причините са логични – по-голямо количество захар и повече палмово масло, което е вредно за организма и може да доведе до стесняване на артериите.

Факт е, че повечето хора предпочитат млечен пред черен шоколад именно заради гореспоменатите съставки, които го правят и по-вкусен. Каква е истината обаче, ще поговорим сега. Нека разгледаме ползите и вредите от млечния шоколад!

Черният шоколад е богат на флавоноиди и антиоксиданти, които помагат в борбата със сърдечно-съдовит заболявания. И докато в натуралното изкушение тези съставки са в по-голямо количество, то те все пак се съдържат и в млечния шоколад.

Последно проучване сред повече от 20 хиляди души, всички от които консумират млечен шоколад, имат по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето. На това се дължи и популярното мнение, че шоколадът намалява стреса – минералът магнезий има важна роля и там.

Друга полза от млечния шоколад – той намалява стреса. Сладкото изкушение намалява образуването на кортизол – хормонът на стреса. Освен това стимулира и образуването на хормоните ендорфин и допамин, които дипринасят за правилната функция на мозъка, за доброто настроение и предпазва от развитие на депресия.

Шоколадът е полезен и за мозъка и цялата нервна система. Дори в млечния шоколад се съдържа голямо количество магнезий, който е важен за правилното функционирне на всички системи в цялото ни тяло.

Въпреки това факт е, че черният шоколад е по-полезен от млечния. Първо, заради по-малкото количество захар, второ – заради по-голямото количество какао и какаово масло, трето – той е богат на фибри, които почти не присъстват в по-сладката вариация на какаовото изкушение.

Едно от предимствата на тъмния шоколад е богатото съдържание на антиоксиданти. Проучване, проведено през 2011 г., сравнява тъмния шоколад и какао на прах с плодовете, поради концентрираното съдържание на фитонутриенти. Резултатите показаха, че редовната консумация на тъмен шоколад предлага ползи за здравето, които надвишават тези на нар и боровинки.

Черният шоколад е по-полезен от млечния

Какаото е богато на растителни химикали, наречени флаваноли, които могат да помогнат за защита на сърцето. Тъмният шоколад съдържа до три пъти повече какао от млечния шоколад. Доказано е, че флаванолите подпомагат отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на кръвния поток, като по този начин понижава кръвното налягане.

Други наблюдателни проучвания предполагат връзка между високия прием на какао или шоколад (6 грама дневно) и намаления риск от сърдечни заболявания и смъртност, тъй като намалява кръвното налягане и възпалението.

Тъмният шоколад също може да намали инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

Важни факти за консумацията на шоколад

Независимо какъв тип шоколад консумирате, трябва да сте запознати с някои основни факти за този продукт. Все пак шоколадът е любим десерт на малки и големи. Той е и сред най-голямото изкушение за жените от всяка възраст. За шоколада се носят какви ли не митове. Нека обаче се запознаем с безспорни факти, свързани с консумацията на шоколад.

Когато млечият шоколад е направен от истинско какао, той е много полезен. Какаовите зърна са пълни с важни витамини, А, В1, В2, В3, С, Е и минерали като магнезий, калций, мед, калий, които тялото има нужда да функционира на пълен капацитет.

Накратко, има 3 аспекта, на които трябва да обърнем изключително внимание: процентът на какаото, неговото качество и какви други съставки съдържа млечният шоколадът.

По този начин е добре да изберете млечен шоколад с високо съдържание на какао (ползите от шоколада всъщност се отнасят до тези на какаовите зърна), като се посочва, че той е с най-добро качество, за предпочитане органичен.

По отношение на съставките, които млечният шоколадът също съдържа, се препоръчва да се избягват асортименти, които съдържат голямо количество рафинирана добавена захар, както и други неестествени вещества и опасни за здравето.

За и против млечния шоколад

Препоръчвам да консумирате шоколад поради благотворното му въздействие върху организма, като споменаваме, че трябва да го консумираме отговорно, в малки количества, през първата част на деня и това е така, защото границата между ползите и вредите от млечния шоколад е фина. Всяко излишък може да се наблюдава в излишните килограми, в нарушенията на гликемичния профил, но и не само.

Шоколадът може да бъде полезен за вашите зъби. Тъмният шоколад, за разлика от други сладки, може да участва в укрепването на зъбния емайл, в условия на оптимална зъбна хигиена.

Не забравяйте – който и вид шоколад да консумирате, го правете отговорно – защото 50 грама шоколад съдържат около 300 калории. Бъдете внимателни и за количеството мазнини и захар.

Важни са не само калориите, а и от какво идват те. Кокосовото масло е полезно и е истинска суперхрана, за разлика от палмовите мазнини, които тялото ни не преработва и те му вредят с натрупването.

Ако пък вече ви се хапва нещо сладичко, пробвайте този кекс с млечен шоколад или някоя от нашите сладкиши с шоколад.

Прочетете също за белия шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest