Ориз Арборио

Ориз Арборио

Най-важното за ориза е, че той е базова храна за повече от половината население на Земята. Този впечатляващ факт прави тази култура една от основните в кулинарията. Култивирането му е много ранна практика, още през 3500 година преди новата ера, в днешен Тайланд.

Съществува голямо видово разнообразие при тази култура, познати са над 800 вида ориз.

Всички видове съдържат протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини, основно от група В. Това растение се препоръчва при някои диети за регулиране на теглото, заради въглехидратното съдържание, което засища за по-дълго.

Комбинацията със зеленчуци е не само вкусна, но и здравословна, защото влияе благотворно на сърдечната дейност и кръвообращението. Ще се запознаем с един от видовете ориз, наречен Арборио, и ще представим всичко, което трябва да знаете за него.

Оризът Арборио - произход и характеристика

Арборио Ориз

Оризът Арборио носи името на град Арборио в Италия, където се отглежда. Той е един от най-известните италиански сортове ориз. В началото се е отглеждал само в родината си, но сега все повече се среща в американските щати Калифорния и Тексас.

Зърната на ориза Арборио са меки, закръглени, перлени и бели на цвят. Големината на зърната се движи в определени граници и в зависимост от това той е познат под различни имена. В Италия най-предпочитан е дребнозърнестият, докато в САЩ се ползва най-едрозърнестият.

Съдържание на нишесте в ориза Арборио

Арборио се фрезова малко и затова съдържа повече нишесте. Когато се готви ориз с много нишесте, той добива кремообразен вид. Арборио е ценен, защото може да абсорбира шест чаши вода, без да се разкашка. Комбинацията с други аромати е много сполучлива и затова с него най-вече се приготвя известното италианско ризото.

Как се готви ориз Арборио?

Този ориз се готви до степен на готовност, както макароните. За около 20 минути е готов, тъй като топлината не достига до вътрешността на оризовото зърно. То трябва да остане al dente. Това означава оризът да се отстрани от котлона малко преди да стане напълно готов и да се остави да поеме водата в топлата тенджера. Така зърната ще запазят формата си. Най-важното условие при приготвянето му е да не се мие оризът, защото ще се отмие нишестето в него. Освен за ризото, Арборио е много подходяща съставка и в супите.

Ризото с ориз Арборио

Рецепта за фантастично ризото с ориз Арборио

• Отмерва се оризът, като за всяка порция се предвиждат 75-100 грама ориз.

• Зеленчуците по избор се почистват, измиват, нарязват се и се сотират в малко мазнина, трябва да се предвиди по 1 супена лъжица на порция ориз.

• Слага се лукът и също се сотира, до придобиване на прозрачен цвят.

• Прибавя се неизмитият ориз Арборио и се бърка, докато стане стъклен.

• Приготвя се домашен зеленчуков бульон, около 1. 5 литра. Половината се сипва, щом оризът стане стъклен, и се оставя да ври, като се бърка, за да не загори. Останалата част се долива постепенно, докато оризът я поеме цялата.

• Степента на готовност на Арборио трябва да бъде al dente, което се постига след около 20 минути.

• Прибавя се масло или сирене Пармезан и се разпределя на порции в затоплени чинии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати