Нека да готвим с вино!

Използвайте червено вино при готвене на месо

Готвенето е процес на креативност, който се съчетава идеално с чаша вино. Но какво се случва, когато готвим с вино?

Основният съвет при готвенето с вино е да ползвате не по-лошо от това, което пиете чисто.

Всъщност по време на термичната обработка алкохолът от виното се изпарява и в ястието остава единствено неговите аромати.

Бялото вино пасва повече на деликатни храни като риба и морски дарове, както и вегетариански рецепти. Червеното вино пасва на червени меса и тежки сосове.

Имайте предвид, че захарите на едно по-сладко вино ще бъдат доста концентриран, когато алкохолът му се изпари. По същия начин киселините на червеното вино имат по-силен аромат при готвене.

Заради това, ако в рецептата присъстват и други видове киселини (като оцет и лимон), е по-добре да ги редуцирате. Някои зеленчуци са с по-високо съдържание на захари - например праз, моркови, лук. Затова не е подходящо да ги готвите със сладки и полусухи вина.

Съвети при готвене с вино

Готвене с вино

- белите и леки меса се комбинират с бели вина, а червените и мазни меса - с червени;

- свинското месо може да се готви и с двата вида вина;

- бялото вино е подходящо при цитруси и пъпеш, а червените вина - за праскови, круши, горски плодове, череши, както и шоколад;

- използвайте виното за приготвяне на марината за месо - така месото става по-крехко и по-сочно;

- полейте месото с вино.

- докато готвите пържоли на скара, може да я намажете с вино или направо да залеете месото във фурната.

За какви кулинарни техники е подходящо виното?

Бялото вино е подходящо за готвене на круши

- деглазиране - техника, чиято цел е да се отстранят остатъците от тигана и в същото време да сътворим чуден сос за нашето ястие. Например когато сме пекли пържоли на тигана, да речем, по дъното му са останали части от месото и от мазнината му. Отстраняваме пържолата и доливаме вино. Когато то се загрее, остатъците се разтварят в него и получаваме разкошен сос.

- печене;

- поширане.

Запомнете, че при готвене с вино алкохолът се добавя накрая, защото това няма да позволи на алкохола да се изпари. Започнете с малко и увеличете количеството вино, докато постигнете желан вкус и аромат.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати