Астаксантин: антиоксидантът-чудо!

Астаксантин

В днешни дни едва ли има човек в активна възраст, който да не е поне бегло запознат с антиоксидантите, техните свойства и значението им за организма. Но знаете ли, че един от тях е близо 10 пъти по-ефективен от останалите? Ако знаете този факт, вероятно знаете и кой е антиоксидантът - чудо! Ако не -

представяме Ви астаксантин!

Астаксантинът, известен и като астазантин, е каротеноид, мастноразтворим пигмент, представител на клас фитопигменти, известни като терпени. Ако това не е достатъчно объркващо, има и продължение - астаксантинът принадлежи към обособена група каротеноидни пигменти, наречени ксантофили. Освен ако нямате амбиции за докторат по химия, напълно достатъчно е да знаете следното: астаксантинът е фитохимикал, съдържащ се във водораслите, чрез които преминава и в животните, хранещи се с водорасли - скариди, крил, омари, раци, сьомга, фламинго... Именно на астаксантинът във водораслите фламингото дължи фееричния розов цвят на оперението си. Червено-оранжевите цветове на скаридите, раците, омарите, месото на сьомгата и т.н. също се дължат на фитопигмента, поеман с водораслите.

Освен в оцветяването на живи същества обаче, астаксантинът се оказва особено полезен в грижите за здравето.

Чудодейният пигмент е мощно обезболяващо средство, по противовъзпалително действие е сред шампионите в бранша, а в борбата с увреждащите организма свободни радикали е просто недостижим - ефектът му е 10 пъти по-силен в сравнение с другите антиоксиданти! И това са само част от способностите на астаксантина - пълното им разкриване изисква по-подреден подход!

Болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект на астаксантина

Дължи се на способността му да блокира COX 2 (циклооксигеназа тип 2) ензимите, чиито стойности са пряко свързани с наличието на възпалителни процеси. Селективното потискане на СОХ 2 позволява да се избегнат увреждания на храносмилателния тракт - което е непостижимо за обикновените нестероидни противовъзпалителни средства. Тези препарати блокират и ензима COX-1 (циклооксигеназа тип 1), рецептори за който се намират по хода на храносмилателния тракт. Тези способности правят астаксантина ефективен при заболявания като ревматоиден артрит, остеоартрит и всички състояния, свързани с възпаление и болка. И - за разлика от синтетичните аналгетици - астаксантинът комбинира мощен ефект с нулев риск от пристрастяване и странични ефекти.

Бързо възстановяване след физическо натоварване

Също фигурира в списъка полезни свойства на астаксантина. Макар и да отстъпва по значимост на неща като пречистване на клетките и намаляване на риска от сърдечни заболявания (две от другите възможности на веществото), бързото възстановяване е важно за хората, занимаващи се активно със спорт или просто желаещи да са във възможно най-добра форма. По-голяма издръжливост, повече сила, по-високи енергийни нива - приемът на чист, натурален астаксантин ще Ви помогне в постигането на всичко това.

Запазва зрението и очите в добра форма

Астаксантин добавка

Тъй като притежава способността да достига непосредствено до ретината. Оказва благотворно влияние при състояния като напрежение в очите, дегенерация на макулата и диабетна ретинопатия. Прием на 4 до 12 mg астаксантин дневно в продължение на 28 дни осигурява острота на зрението и добро общо състояние на очите - доказано е с изследвания. Това би могло да е от особена полза за хората, работещи с компютри.

Пречистването на клетките

Което вече беше споменато - дължи се на една уникална способност на астаксантина, която му отрежда първенството сред антиоксидантите: способността да проникне във всяка клетка на тялото, и, благодарение на своите хидрофилни и липофилни свойства, да достигне до всичките нейни компоненти.

Действа срещу Алцхаймер

Или поне намалява риска от възникване на заболяването. Безспорно доказано е, че невродегенеративните болести като Алцхаймер, Хънтингтън или Паркинсон са в голяма степен обусловени от щетите, които нервната система търпи от действието на оксидантите. И тук астаксантинът се явява безценен защитник - неговата молекула е с размери, позволяващи ѝ да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да осигури непосредствена антиоксидантна защита на мозъчните тъкани.

Срещу заболяванията на сърдечно-съдовата система

Астаксантинът действа по-скоро косвено - посредством способността му да ограничава и лекува възпаленията, които пък са често срещана причина за възникване на сърдечно-съдови проблеми. Намаленият риск от възпаления, както и бързото им премахване, логично осигурява по-малък риск от сърдечно-съдови проблеми.

Благотворното въздействие върху кожата

Също не липсва от списъка ползи, които астаксантинът носи на организма. Действието на антиоксиданта срещу UV-лъчението е сравнимо с това на слънцезащитен крем, а в добавка чудодейното вещество съкращава времето, нужно за възстановяване на кожата след излагане на слънце, подобрява нейната хидратация и намалява бръчките.

Къде да го намерим?

Сьомгата е източник на астаксантин
Снимка: Диана Костова

Най-добри източници на астаксантин са океанската сьомга и... пазарът за хранителни добавки. Лесно е да се обясни защо се смята, че натуралните храни са по-добри от добавките, но за да си осигурите доза от 3.6 мг астаксантин дневно, ще трябва да консумирате по около 165 грама сьомга всеки ден. Ако това не Ви се струва проблем, имайте предвид, че редица от терапевтичните свойства - например срещу възпаления - се проявяват само при по-високи дози.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати