gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бабини рецепти за откашляне на секрети

Бабини рецепти за откашляне на секрети

Бабини рецепти за откашляне на секрети
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Кашлицата е един от най-неприятните симптоми, съпътстващи настинките през студените месеци от годината. Тя може да продължи с месеци – дори тогава, когато вече сме здрави. Срещу нея не помага почти нищо – не е желателно да пием лекарствата месеци наред, а билковите сиропи не са достатъчно ефективни.

За щастие народната медицина е измислила лек за почти всичко. И при такива състояния, каквото е остатъчната кашлица, е добре да се обърнем към нея. Защото методите са безвредни и ефективни.

Вълшебна отвара за откашляне

Традиционна рецепта за откашляне на секретите са билковите отвари. Макар и неприятни на вкус, те действат. Една от най-добрите рецепти – отвара от индрише, глава лук с обвивката, небетшекер. В случай че не можете да намерите небетшекер, можете да използвате и лукчета. Всичко това се вари, докато небетшекерът или лукчетата се стопят, добавяте част от дюля около семките и счукани орехи заедно с черупките. Прецеждате сместа и приемате по една лъжица от нея три пъти дневно – сутрин, обед и вечер. В случай на сериозна кашлица можете да разтворите лъжица от сместа във вода и да я пиете през целия ден.

Небетшекер за отхрачване и откашляне
Снимка: Стоянка Русенова

Друг изпитан метод – издълбавате черна ряпа, така че зеленчукът да добие формата на кладенче. Пълните образуваното пространство с мед и оставяте да престои. След няколко часа кладенчето ще е пълно със сок от ряпата. Приемайте по супена лъжица три пъти дневно, за деца – чаена лъжичка 5-6 пъти на ден.

Стафидите също помагат при откашлянето. Сварете 100-200 грама от тях заедно с чаша мляко. Оставете ги да се накиснат за 1-2 часа. Разделете стафидите от млякото и ги разделете на няколко порции, като изпийте течността, а сушените плодове изяжте.

Стафиди и ябълки помагат за откашляне на секрети

Друга отвара – в около литър вода сварете ябълка, глава лук и картоф. Трябва да варите, докато водата намалее наполовина. Давайте на децата по супена лъжица няколко пъти дневно.

В случай че приемате тези отвари по-дълго, препоръчително е да държите в хладилник остатъчното количество. Или пък разделете съставките наполовина и правете нова порция всеки ден, ако разполагате с това време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати