gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Гак - плодът, който има повече ликопен от домата

Гак - плодът, който има повече ликопен от домата

сок от плод гак
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Всеки плод, както и зеленчук, е обагрен в някакъв цвят. Това се дължи на веществата, които се съдържат в него. Червените плодове и зеленчуци съдържат ликопен, който придава различен по наситеност цвят на продуктите.

Какви са полезните свойства на ликопена за организма ни?

Полезни свойства на ликопена

Ликопенът е от семейството на каротеноидите и тъй като съставът му е от водород и кислород, можем да кажем, че той също е каротин.

Каротините имат силни антиоксидантни качества и предпазват организма от оксидантния стрес, който е причина за бързо стареене на кожата и поява на кафяви петна, известни като старчески. Предпазва също от рак, болести на сърцето, дегенерация на мускулите и други.

Ликопенът има много голямо значение за повишаване на издръжливостта на организма срещу всякакви болестни състояния.

Къде се съдържа най-много ликопен?

плодове гак

Ликопенът се съдържа в най-големи количества в доматите, когато става въпрос за широко използваните продукти за консумация. Има го и в други червени плодове и зеленчуци като диня, червен грейпфрут, гуава, годжи бери и шипка, но заедно с това ликопен има и в други плодове и зеленчуци, които не се отличават с червен цвят като маслините, аспержите и други.

Плодът гак - произход и полезни съставки

Най-богат на ликопен обаче е плодът на Momordica cochinchinensis, който е познат и с наименованието гак.

Родината му е Югоизточна Азия. Той расте в топлите части на континента, за родното му място се счита Виетнам. Този екзотичен и почти напълно непознат за европейците плод е колкото малък по размер пъпеш, а узрелият плод е обагрен в тъмнооранжево. Кората е бодлива и се обелва преди консумация.

Вътрешната част представлява маслени торбички в тъмночервено, които имат леко сладък вкус. Оприличават го на нещо средно между краставица и пъпеш с леко стипчивия привкус на моркова. Семената му могат да се оприличат на орехи по отношение на вкуса.

Плодът гак се бере само два месеца в годината в родината си Виетнам и е доста непознат извън пределите на страната заради ограниченията в износа. Той обаче съдържа почти 70 пъти повече ликопен, отколкото в доматите. Съдържа също бета каротин в големи количества, както и протеин, потискащ растежа на туморите.

Във Виетнам гак намира приложение в кулинарията за приготвяне на традиционно новогодишно ястие, както и в сватбени блюда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати