Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Собача - сутрешната тайна на японците

Собача - сутрешната тайна на японците

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
Собача - чай от елда

Направена от печени зърна от елда, собачата навлиза в света на европееца дотолкова, че може да засенчи зеления чай. Новата звезда на healthy food е отправна точка за едно чудо, което японците обожават да отпиват, за да повишат имунитета си, за да детоксикират и реминализират организма след нощния сън.

Какво е собача?

Собача

Собачата, от японското соба, се получава от запарване на печените зърна на елдата. Буквално, това е чай от елда (тоест без глутен), който се пие като топла напитка и който може да утолява жаждата като студена напитка през лятото и да сгрява през зимата. Без таин и кофеин, собачата може да се пие от сутрин до вечер без ограничения, без притеснения за безсъние, нито за препускане на пулса. Японците я пият леко подсладена и с мляко или сироп от агаве в продължение на целия ден. Тя е богата на хранителни вещества.

Богата на растителни протеини (12% от сухото ѝ тегло) и на фибри, елдата като запарка е смятана за детоксикираща напитка, спомагаща отслабването. Японците я пият най-вече сутрин след събуждане и в началото на храната. Тя не е горчива и има алкализиращ ефект върху организма, който се бори с киселинността.

Собачата в кухнята

Японска Собача с нудълс

Без глутен и с много нисък гликемичен индекс, печените зърна на елдата могат перфектно да се консумират (дори и след като бъдат запарени), да се смилат на брашно, да се използват за палачинки от елда, за спагети соба...

Няколко идеи за рецепти:

Детоксикираща напитка

Японски чай Собача

Достатъчно е да запарите за пет минути три супени лъжици леко запечени зърна от собача в чаша с вряща вода, за да се получи идеалната напитка за детоксикация на организма. Както вече стана ясно, хубаво е да се пие сутрин след ставане.

Приготвяне на сухи зърна

Елдата се купува печена и обелена. За да я сготвите, трябва да я изпечете в тиган без мазнина, на умерен огън. Зърната се разбъркват, докато добият златист цвят, а после се оставят да изстинат. Добра идея е да се подсилят с мюсли.

Апетитно кадифе

Това е една вкусна и много лесна рецепта, която всеки може да опита да приготви вкъщи. 1 лук и 1 скилидка чесън се смилат и се смесват с около 40 грама панчена (вид бекон) и една супена лъжица зехтин или олио. Добавят се два праза, нарязани на кръгчета. Покрива се с вода и да се добавят 4 супени лъжици елда. Вари се около минути. Добавя се малко сметана и сол и се смесва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest