Шприцът, това е новото мохито

шприц

Високи чаши, пълни с ярко оранжева течност и плуващ лед украсява масите в баровете все по-често. Шприцът постепенно се превръща в почти неизбежен аперитив. Може да се намери по парижките тераси, на всички италиански маси, в ръцете на студенти и по кафенетата и баровете в центъра на София.

В различните заведения впечатляващият коктейл може да бъде придружен с хапки, сирене или други малки гарнитури. И макар че се смята за коктейл на момичетата, това съвсем не е така.

Много мъже следват дамската мода и откриват предимствата на оранжевия коктейл. И макар да се смята за разхлаждаща напитка, това също не е съвсем така. Леко нагарчащият му продължителен вкус е идеален за безкрайните вечери на зимата.

коктейли шприц

Шприцът е лесен за правене. Той е перфектната връзка между простия аперитив и модерния коктейл. Зад него се крие Аперол, bitter на английски, амаро на италиански или амере на френски. Тази течност е най-често срещаната съставка при правенето на напитката. Освен нея се добавя Просеко и газирана вода и така се получава един от най-модерните коктейли.

Основните стъпки при приготвянето на шприц са известни като 3-2-1. Това означава, че в чаша с лед и лимон, се сипват около 3 части Просеко, 2 части Аперол и се завършва с една част сода.

Парижки бармани смятат, че до 2020 година шприцът ще е част от топ 3 на коктейлите по света. Той е причината и продаваният Аперол да се увеличава непрекъснато в световен мащаб.

Всъщност в началото шприцът не е съдържал и една капка Аперол. Той се е появил през 19 век, когато австрийците били напълнили Венеция и дори имали превес над местното население.

наздравица с шприц

За да омекотят местното вино, те искали от собствениците на заведения да капнат в него “spritzen”, на немски “газирана вода”. Така се е родил шприцът. После италианците били тези, които в 20 век са добавили нагарчащи напитки като Кампари и Аперол.

Когато си поръчвате шприц, не забравяйте да уточните какъв точно искате да бъде. Италианската класика е Аперол шприц. Годишно от него в света се консумират 450 милиона чаши, които, ако се наредят една до друга, ще обиколят Екватора.

Когато го избирате, внимавайте и за още нещо - да е със сухо пенливо вино. И ледът да е на кубчета, а не разбит.

Коктейлът винаги се сервира с черна сламка!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати