gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Плодове за чувствителен стомах

Плодове за чувствителен стомах

бананите са подходящи за чувствителен стомах

Страдащите от чувствителен стомах добре познават усещането, в което всеки ден е дилема – какво да ядеш, дали това ще се отрази добре на капризния стомах, кои храни да избягваш. На практика простите въглехидрати и чайовете са в основата на менюто на страдащите от гастрит и колит, такава диета обаче не е никак здравословна.

Важно е в менюто ни да присъстват всички храни – протеини, зеленчуци и плодове. Особено проблемни обаче се оказват плодовете. Добрата новина – има и такива, които са подходящи дори и за най-проблемните кореми. Ето кои са плодовете, подходящи за чувствителен стомах:

Папаята е пример за такъв плод. Тя е лесно смилаема, като дори може да подпомогне метаболизма. Причината е, че този плод съдържа специален ензим – папаин, който разгражда храните, особено протеина. Папаята е богата на витамини, особено на витамин А и витамин К.

Подходящи плодове за чувствителен стомах са и бананите. Те са чудесен източник на калий, който е труден за набавяне. Този минерал често е дефицитен за страдащите от стомашни проблеми. Освен това жълтият плод е много лесно храносмилаем, като дори е препоръчителен при диария, гадене или повръщане. Избирайте банани, които са перфектно узрели с ярка жълта кора.

папята е полезна за хора с чувствителен стомах

Пъпешът е българският еквивалент на банана. Този плод съдържа големи количества витамини А, С. Освен това в състава му има и калий, много фибри и антиоксиданти. Пъпешът можете да ядете суров, ако имате нужда от допълнителна сладост добавете лъжица мед. Можете да го добавите и към смутита, както и да си направите домашен и здравословен сладолед. Ако имате чувствителен стомах, важно е да го ядете зрял. По този начин той е по-лесно смилаем от организма.

Динята е любим на всички летен плод. Добрата новина – от нея не бива да се лишава никой! Дори страдащите от чувствителен стомах. Динята помага за хидратацията ни, тъй като голяма част от състава й е вода. В нея има още и много оксиданти, бета-каротен и витамини.

Друг подходящ избор на плодове за чувствителен стомах са прасковите и кайсиите. При тях обаче има едно правило – винаги белете кората, защото не самият плод, а обвивката му създава дискомфорт за проблемния стомах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати