Здравословни алтернативи на пшеничните хлябове

алтернативи на пшенични хлябове

Все повече хора днес страдат от глутенова непоносимост. И ако си мислите, че избягването на пшеница е просто модерна прищявка, истината е, че непоносимостта към този протеин е истинско заболяване. Консумацията му ще предизвика неприятни и болезнени симптоми. Или пък искате да избягвате пшеничното брашно, защото сте на диета.

Хлябът е една от храните с глутен, които консумираме най-често. Той е пръв помощник – сандвичите за училище или за работа, препечени филийки през почивните дни, крутони за полезна зеленчукова супа. Вероятно ви се струва невъзможно да го откажете. Хубавата новина – подобна жертва не е необходима.

С рецептите, които предлагаме, ще се наложи да печете хляб у дома. И колкото и да е трудоемко това занимание, ще се уверите още в началото, че напълно си заслужава!

Една от алтернативите на пшеничните хлябове – хляб с бадемово брашно. То е перфектно за целта, защото дава добра текстура. Освен това е много полезно и не просто бедно на въглехидрати, но и много богато на протеини и полезни мазнини. Макро- и микронутриентите, които съдържа, също не са за пренебрегване.

бадемовият хляб е отлична алтернатива на пшеничния хляб

Освен това естествената мазнина, която бадемът съдържа, ще направи домашния ви хляб вкусен, мек и пухкав. Хубавото е, че можете да приготвите брашното у дома. Така ще гарантирате произходът на целия хляб. До молекула!

Брашното от нахут също е чудесен вариант за приготвяне на беглутенов хляб. Вкусът е леко специфичен – с привкус на боб, но пък е много апетитет. Важно е да го използвате в комбинация с други видове брашна, като количеството на нахутеното е около ¼ чаша.

Брашното от киноа е добра и високопротеинова алтернатива. Ароматът му е силен, така че ако не сте почитатели на специфичния му вкус, препоръките са да го смесите с други брашна.

Хляб може да си направите и от елда. Този вид е един от най-популярните, като споява продуктите и придава лека сочност и лепкавост на хляба.

хляб с лимец като заместител на пшеничните хлябове с глутен

В случай, че не избягвате глутена, а просто търсите по-здравословна алтернатива на пшеничните хлябове, можете да изберете хляб с квас. Той има специфичен леко кисел вкус, който първоначално може би ще ви се стори странен. Веднага обаче ще се влюбите. Хляб с квас можете да си купите от всяка пекарна, като комбинациите са безбройни. И изкушаващи! Можете да избирате между пълнозърнест хляб с цели зърна и ядки, хляб със сушени домати, с маслини или със средиземноморски подправки.

В случай, че бленувате за питки или тортили, можете лесно да сътворите опалянки. Това е специален вид нисковъглехидратен хляб, който се приготвя много лесно, но не съдържа никакво брашно. За него са ви нужни 3 яйца, 100 грама крема сирене, сол на вкус и малко бакпулвер, който обаче можете да пропуснете.

Разделяте белтъците от жълтъците, като първите разбивате на сняг, а вторите разбивате с малко сол. Към жълтъците добавяте крема сиренето. Добавяте бакпулвера и смесвате полученото с белтъците на сняг. Можете да ги направите в тефлонов тиган с капка зехтил или пък без мазнина, както и на фурна. На всяка питка са нужни около 10 минути за печене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати