Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да направим мляко от тиквени семки

Как да направим мляко от тиквени семки

Как да направим мляко от тиквени семки

Растителните млека стават все по-популярни. На практика можем да ги направим от всякакви ядки – кашу, бадеми, кокос, соя. Безспорно са добра алтернатива за вегани и вегетарианци, а от тях успяваме да извлечем най-доброто от ядките.

Друга разновидност, която не е толкова популярна, но има впечатляващ лек и свеж вкус, е млякото от тиквени семки. Рецептата е лесна, а напитката е богата на белтъчини. Какви са ползите от тиквеното семе обаче? То е перфектен начин да обогатим диетата си.

Освен богато на Омега-3 мастни киселини, в тях има и есенциални аминокиселини. Богати са на желязо, добър източник на цинк, калций, магнезий, манган, калий, фосфор, мед. В състава им има и много витамини – витамин А, полезен за очите, кожата и косата, витамин В, който е дефицитен за много хора, както и витамин Е.

Тиквеното семе има леко сладък и ядков вкус. Цветът им е леко зеленеещ, затова млякото ви ще има такъв оттенък.

Мляко от тиквени семки

Рецептата за мляко от тиквени семки е много лесна и бърза, като то е идеална съставка в смутита и десерти. За около 3 чаши ще имате нужда от 250 грама тиквено семе, 3 чаши минерална вода и малко сол.

Първо, трябва да накиснете тиквеното семе. Поставете цялото количество в голяма купа или стъклен буркан и ги полейте с водата. Добавете 1 чаена лъжичка морска сол и няколко капки лимон и покрийте съда, в който сте ги поставили с кърпа. Трябва да оставите ядките за 8 часа на стайна температура. Когато минат осемте часа, изцедете и изхвърлете водата, в която сте накиснали ядките, след това изплакнете семената няколко пъти.

За следващата стъпка ще ви е нужен блендер, но ако нямате – можете да използвате и пасатор. Сложете семената, трите чаши вода и съвсем малко сол в блендера (или в купата на пасатора) и включете на максимални обороти за 60 секунди.

Млякото от тиквени семки е предпочитано от вегани

В случай че искате млякото от тиквени семки да бъде с по-гладка текстура, наподобяваща млеката от магазина, трябва да я прецедите. Имайте предвид обаче, че по този начин махате пулпата, а именно в нея се съдържат най-полезните вещества.

Ако искате напитка със сладък вкус, при разбиване с пасатора или с блендера, добавете няколко фурми, лъжица мед или кленов сироп, екстракт от ванилия и щипка канела. Така млякото ви ще добие точната доза сладост, но и ще го заредите с допълнителни ценни съставки. Можете да съхранявате готовото мляко до 3 дни в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest