Хляб Езекил

Хляб Езекил

Хлябът Езекил е най-полезната разновидност на хляба. На практика от него си добавяме много фибри и полезни вещества, спестявайки бързите въглехидрати и високия гликемичен индекс. Той представлява вид хляб, който се прави от бобови кълнове и няколко вида пълнозърнести брашна. Сравнено с белия хляб, който се прави от рафинирано бяло брашно, хлябът Езекил е много по-наситен на полезни съставки и фибри.

Нека обаче кажем няколко интересни факта за него. Името му произлиза от един от най-известните библейски пророци, а рецептата за това тестено изделие датира още от времето на Стария завет, като дори се намира в самия него. Казва се, че за него са нужни пшеница, ечемик, боб, леща, просо и лимец.

Този хляб е различен по няколко причини. Няма добавени захари, направен е от пълнозърнести храни и бобови изделия. Процесът на покълване също е много полезен за тялото ни.

Как се прави хляб Езекил

Хляб Езекил - хляб с кълнове

Нужни са ви 4 вида семена и 2 вида бобени изделия. Можете да ползвате библейската рецепта – използвайте по 2 ½ чаени чаши пшеница, ечемик, просо и лимец и по 1 ½ чаена чаша боб и леща.

Важен е процесът на покълване. Поставете бобовите и зърнените култури в купа. Покрийте ги с хладна вода, оставете купата за една вечер на тъмно и топло място. На сутринта изцедете водата и оставете зърната върху хартия за печене. Дръжте ги така, като два пъти дневно мокрите хартията. Правете това, докато покълнат, или видите опашчици по около половин сантиметър.

Изсушете ги за една вечер. На другата сутрин ги сложете в блендер или мелничка, добавете вода, мая и около 100 грама брашно, за добие всички консистенцията на хляб. Месете до получаване на хомогенна и лепкава смес. Оставете тестото за около 20 минути, за да втаса. След това изпечете.

Полезен Хляб Езекил

Нека кажем обаче защо е важно за този хляб да се използват кълнове. Те съдържат много полезни съставки – представете си как от зърно са се превърнали в малко и младо растение. С покълването се задейства сложен биохимичен процес. За да покълне едно растение, то трябва да има всички нужни хранителни вещества, витамини и минерали. Затова хляб Езекил е един от най-здравословните в световен мащаб.

Съветваме ви да го опитате! Поне веднъж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати