Пастата - стотици форми и стотици вкусове

Видове паста

Ароматна, лека и вкусна, разпръскваща онзи изкусителен мирис на домати, зехтин и босилек, пастата отдавна се е превърнала в една от звездите на световната кухня. Всички благославят италианците за великото им изобретение, но истината е, че храната от тестени фигурки е измислена в далечната античност, хиляди години преди новата ера, някъде в земите на Средния Изток и Древна Гърция.

И в Древния Рим хапването на паста става много популярно, а през Средновековието започват да се появяват някои от различните ѝ форми. 19 век обаче е нейният златен век, времето на коронацията ѝ. Тогава пастата е забелязана от благородниците, а именно италианската аристокрация е тази, която я превръща в модерна храна и дава тласък на възхода ѝ в световната кухня.

Днес пастата съществува в над 400 форми и независимо дали става дума за спагети или конкиле, за фарфале или пене, всички се приготвят по един и същ начин - от твърда пшеница, вода и сол. Но едни са по-тънки, други по-дебели, някои попиват повече от сосовете, други от ароматите… И така - стотици видове, стотици вкусове. Ето най-популярните от тях:

Канелони

Канелоните са сред най-популярните видове паста

Те са дълги, широки и кухи тестени изделия във формата на тубички с дължина от 7 до 10 см. Приготвят се като всички останали видове паста и най-често се сервират пълнени с гъби, рикота, спанак, кайма или сьомга. Според традиционната им рецепта се покриват със сос от сирене и се пекат във фурната.

Парче пиле, зеленчуци или всякакъв вид месо са подходящи за пълнеж на канелоните. Но разбира се, нужно е време и търпение, за да се сложи плънката в канелоните. Най-лесно това става, като държите тубичката в едната ръка и с другите пълните канелоните един по един със супена лъжица.

Фарфале

Фарафале са любим вид паста

Фарфале са къси тестени изделия, които са нарязани на квадратчета и след това са притиснати в средата. Това прави дебелината на тази паста по-малка в краищата и по-значителна в центъра. Фарфале са предпочитани от любителите на изисканата и оригинална кухня, вероятно защото успяват да задържат соса в своите гънки.

Те са изключително вкусни в каквато и комбинация да ги приготвите, но за да изтръгнете максималното от тях, най-добре да ги направите част от изискани ястия - в салата, към миди Сен Жак, със скариди или със сьомга. Може да ги поднесете и към печено пиле, към патешко или с маслини, бадеми и зеленчуци.

А за истинска изненада на гостите си може да им поднесете ястие от фарфале със сос от сметана или тарама и хайвер от сьомга.

Фусили

Видове паста: Фусили

Фусилите най-често са дълги около 7 см, дебели са около 5 мм и са усукани под формата на спирала. Те са един от видовете паста, най-ценен в Италия и без съмнение една от причините за това е, че те могат да се съчетават с богати сосове и да се комбинират с различни оригинални продукти.

Така например фусилите могат да се превърнат в истински деликатес, като се сервират с хайвер и рукола, с пекорино (вид твърдо италианско сирене), чери домати, със зеленчуци, праз и сирене чедър. А може и с агнешко рагу, бадеми и сирене фета. Може да приготвите и фусили с риба тон, пуйка, телешки или свински черен дроб и дори да ги направите част от салата.

Пене

Паста Пене

Те са дълги, тънки с формата на тръбички и са изрязани накриво накрая, което им придава леко динамична форма. Те задържат соса много добре и са леки на подправки.

Сервирайте ги с доматен сос с лют червен пипер, а може със сметана с няколко капки водка, Карбонара, с миди Сен Жак, със скариди или просто с букет от гъби. А може и с патладжан, карфиол и сос Бешамел.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати