Една от всяка трета вафла или бисквита е бъкана с опасния акриламид!

Акриламид в бисквитите и сладките неща

Десет потребителски организации са изследвали над 500 хранителни продукта, за които се смята че са склонни да натрупват акриламид - вещество, за което се предполага че е силен канцероген. Такива са чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

В една трета от взетите проби на обикновени бисквити и вафли се открива наличие на акриламид над определената норма. Това е много обезпокоително, защото малките деца са най-честите консуматори на такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета и кърмачета например. 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%.

Какво представлява акриламидът?

Акриламид във вафлите

Това е химикал, който се образува в богати на нишесте храни като картофите или зърнените храни при пърженето или печенето им на температура над 120°C, при което реагират свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. Доказано е, че акриламидът причинява ракови образувания при животните, а учените смятат, че този химикал има потенциално канцерогенно въздействие и при хората. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидът може да причини и болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

Ние потребителите сме изложени на вредния акриламид, когато консумираме фабрично произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, крекери, но също и когато приготвяме храната си вкъщи - например при пърженето на картофи на температура над 175°C или когато си приготвяме препечени филийки.

От април 2018 г. веществото акриламид се регулира в ЕС. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите са задължени да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под определените показателите.

Резюме на резултатите от изследванията, публикувани на сайта на Активни потребители

Акриламид

Картофени чипсове - Тествани продукти 104 - Превишаващи лимита* - 7.7% - Около лимита**- 13.5%

Бисквити за малки деца - Тествани продукти 63 - Превишаващи лимита*- 6.3% - Около лимита**-12.7%

Бебешки храни - Тествани продукти 23 - Превишаващи лимита* 13.0% Около лимита**- 0.0

Вафли и бисквити - Тествани продукти 107 - Превишаващи лимита* 13.1% Около лимита**21.5%

Разтворимо кафе - Тествани продукти 6 - Превишаващи лимита* 0.0 - Около лимита** 66.7%

Меденки - Тествани продукти 2 - Превишаващи лимита* 0.0 - Около лимита** 0.0

Легенда:

* Надвишаващи допустимите референтни стойности, отчитайки допустимата грешка при измерване.

** Около допустимите референтни стойности, отчитайки допустимата грешка при измерване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати