Захарта - бяла смърт или просто нужда

Видове захар

Много хора са абсолютно сигурни, че захарта е бяла смърт. А други смятат, че не можем да живеем без нея. Нека сега заедно се опитаме да разберем къде е истината.

Както е известно, напълно вредно или полезни продукти не съществуват. И захарта не е изключение. Тя също има своите плюсове и минуси.

Ползата от захарта

● Неотдавна полски лекари проведоха независимо проучване, което най-общо показа следния неоспорим факт: че лишено от захар човешкото тяло няма да продължи съществуването си дълго. Захарта активира кръвообращението в мозъка и гръбначния мозък. А в случай на пълно отричане от захар, може да се появи склероза.

● Учените са открили, че захарта значително намалява риска от образуването на плаки в кръвоносните съдове и по този начин предотвратява тромбоза.

Захар

● От артрит много по-рядко се разболяват хора, които обичат сладко и не се ограничават от него, отколкото хората, които напълно са се отрекли от удоволствието.

● Захарта подпомага работата на черния дроб и далака. Ето защо на хората със заболявания на тези органи често се препоръчва диета с високо съдържание на сладки.

Вредата от захарта

● Сладките продукти развалят фигурата. Захарта е много калоричен продукт, при това не съдържа практически никакъв витамини, фибри и минерали. В допълнение захарта влиза в тялото в комбинация с мазнини под формата на торти и сладкиши, което унищожава стройната фигура.

Бухти

● Рафинирана захар се усвоява бързо и води до моментно повишение нивата на глюкоза в кръвта. Глюкозата е "горивото", нужно за работата на мускулите, органите и клетките в човешкото тяло. Но, ако водите заседнал начин на живот и тялото не е в състояние бързо да изразходи това количество гориво, излишъкът на глюкоза се изпраща в мастните депа. Това води не само до излишни килограми, но и до претоварване на панкреаса.

● Захарта е вредна за зъбите, макар и не пряко. Тя спомага за образуването на кариеси. Основният виновник за дупките в зъбите са налепите - микроскопичен филм от бактерии, частици от храната и слюнката. Съединявайки се със зъбните налепи, захарта увеличава нивото на киселинност в устата. Така се разрушава зъбният емайл и зъбите започват да се разпадат.

Колко грама захар трябва да ядем на ден?

Диетолози смятат, че един възрастен човек на ден може да ядете около 60 грама захар. Всичко, което е над тази норма, може да се окаже вредно. Три бисквитки, например, съдържат около 20 грама захар. 50 грама шоколад - 60 грама захар. Ябълка - 10 грама захар. Чаша портокалов сок - 20 грама.

Според статистиката обикновеният американец консумира около 190 грама захар на ден. Което надвишава три пъти допустимата доза.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
друг
друг
24.04.2012 13:22
да
0
0
nekoi
nekoi
24.04.2012 12:34
50г. шоколад < 60г. захар?!?
1
0