Захарта - бяла смърт или просто нужда

Видове захар

Много хора са абсолютно сигурни, че захарта е бяла смърт. А други смятат, че не можем да живеем без нея. Нека сега заедно се опитаме да разберем къде е истината.

Както е известно, напълно вредно или полезни продукти не съществуват. И захарта не е изключение. Тя също има своите плюсове и минуси.

Ползата от захарта

● Неотдавна полски лекари проведоха независимо проучване, което най-общо показа следния неоспорим факт: че лишено от захар човешкото тяло няма да продължи съществуването си дълго. Захарта активира кръвообращението в мозъка и гръбначния мозък. А в случай на пълно отричане от захар, може да се появи склероза.

● Учените са открили, че захарта значително намалява риска от образуването на плаки в кръвоносните съдове и по този начин предотвратява тромбоза.

● От артрит много по-рядко се разболяват хора, които обичат сладко и не се ограничават от него, отколкото хората, които напълно са се отрекли от удоволствието.

● Захарта подпомага работата на черния дроб и далака. Ето защо на хората със заболявания на тези органи често се препоръчва диета с високо съдържание на сладки храни.

Захар

Вредата от захарта

● Сладките продукти развалят фигурата. Захарта е много калоричен продукт, при това не съдържа практически никакъв витамини, фибри и минерали. В допълнение захарта влиза в тялото в комбинация с мазнини под формата на торти и сладкиши, което унищожава стройната фигура.

Рафинирана захар се усвоява бързо и води до моментно повишение нивата на глюкоза в кръвта. Глюкозата е "горивото", нужно за работата на мускулите, органите и клетките в човешкото тяло. Но, ако водите заседнал начин на живот и тялото не е в състояние бързо да изразходи това количество гориво, излишъкът на глюкоза се изпраща в мастните депа. Това води не само до излишни килограми, но и до претоварване на панкреаса.

● Захарта е вредна за зъбите, макар и не пряко. Тя спомага за образуването на кариеси. Основният виновник за дупките в зъбите са налепите - микроскопичен филм от бактерии, частици от храната и слюнката. Съединявайки се със зъбните налепи, захарта увеличава нивото на киселинност в устата. Така се разрушава зъбният емайл и зъбите започват да се разпадат.

Бухти

Колко грама захар трябва да ядем на ден?

Диетолози смятат, че един възрастен човек на ден може да ядете около 60 грама захар. Всичко, което е над тази норма, може да се окаже вредно. Три бисквитки, например, съдържат около 20 грама захар. 50 грама шоколад - 60 грама захар. Ябълка - 10 грама захар. Чаша портокалов сок - 20 грама.

Според статистиката обикновеният американец консумира около 190 грама захар на ден. Което надвишава три пъти допустимата доза.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
друг
друг
24.04.2012 13:22
да
0
0
nekoi
nekoi
24.04.2012 12:34
50г. шоколад < 60г. захар?!?
1
0