Защо е вредна консумацията на консервирани храни?

купуване на консервирани храни

Още в най-древни времена хората са се стремели да запазят излишъците от храната или сезонните продукти за по-дълго време. Използвали са методи като сушенето на слънце, опушването на огъня, обилното осоляване, замразяването в лед и други. Накрая френският сладкар Апер открива метод за запазване на храната чрез продължителното варене в затворен съд, потопен във вода. Този метод се нарича консервиране.

При консервирането храната се стерилизира и запазва за дълъг период от време, от една до пет години, а понякога и повече. Най-често хранителното съдържание се запечатва в метални съдове. Те обикновено са стоманени, покрити с калаен слой, но има и консервни кутии от алуминий. Правят се и консерви в стъклени съдове, най-често в домашни условия.

Съществуват различни мнения относно консервираните храни, много често диаметрално противоположни. В споровете най-често аргументите за вредите от консервираните храни са преобладаващи.

Какви са реалните вреди от консервираната храна и наистина ли тя е опасна за здравето?

Удобството на консервите

Най-напред ще се спрем накратко на удобствата, които ни предоставя консервираната храна в забързаното ежедневие. Употребата им е много лесна. Отварят се и се използват веднага. Освен това готвенето на консервирани продукти отнема много малко време, а това е голямо предимство. Не е без значение и цената им, която е по-ниска, отколкото на пресните продукти.

И все пак консервите не са за предпочитане. Те в никакъв случай не могат да влязат в списъка на храните с високо качество.

Рисковете за здравето при редовно хранене изключително с консервирани храни не са за пренебрегване. Да ги разгледаме накратко.

консерви

Рискове да здравето при употреба на консервирани храни

- Пълни са с химия - почти няма консервирана храна, която да не е натъпкана с различни консерванти - овкусители, набухватели, ароматизатори, оцветители. Те служат, за да придобие продуктът съответния примамлив вкус, мирис и вид, както и да се увеличи срокът на годност. Тези добавки обаче нанасят своите вреди върху храносмилателната система, а някои от тях са и силно токсични.

- Прекомерно високо съдържание на сол, захар и оцет - солта нарушава метаболизма, захарта е от бързите въглехидрати, които са вредни за организма, а оцетът е киселината, която в големи количества уврежда храносмилателния тракт. Чрез консервите в тялото ни попадат повече от тези вредни съставки, които няма как да контролираме.

- Използване на продукти с непроверено качество - тъй като търпят силна преработка, не е ясно продуктите с какво качество са. Мазнините и маслата, които се използват, понякога са извън всякакви допустими граници. Затова четенето на етикетите не бива да се пренебрегва при покупката на консерви.

- Риск от хранителни отравяния и ботулизъм - хранителните натравяния при употреба на негодни консерви са напълно реална опасност. Особено опасен е ботулизмът, който се получава при негодни консервирани меса и гъби. Тъй като това е застрашаващо живота състояние, не бива да се забравя, че при най-малкото съмнение за негодна консерва, тя трябва да се изхвърли веднага.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати