Събирането около масата за празници сплотява семейството

събиране около празничната маса
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

За да оцелее в житейския потоп, на всеки човек е нужен един своеобразен Ноев ковчег, който да го преведе през бурите и въртопите на ежедневието. Няма по-сигурен пристан от семейството. Близките ни са бронята, която ни брани от несгодите и трудностите по нашия път.

И затова сплотяването на семейството е от изключително важно значение за оцеляването на всеки род и на всеки член от него. Задачата, която стои пред всеки от нас, като част от семейната общност, е да положим нужните усилия за сплотяването на тази общност, за да имаме сигурна опора в битките с живота.

Традициите, събиращи семейството като гаранция за оцеляването и добруването на всеки негов член:

Тази проста истина е разбирана отдавна от нашите предци. Затова хората още в по-стари времена са създали традиции, при които семейството се събира, за да скрепи и заздрави връзките помежду си. Това се случва най-често на големите християнски празници, когато всеки бърза да се присъедини към семейната сбирка около трапезата.

Всеки от празниците има свои ритуали, които се изпълняват от хората с близки родствени отношения, събрани, за да отбележат заедно празника. Не е случайно присъствието на много семейни празници в календара. Подчертано семейни са Бъдни вечер и Коледа, Сирни Заговезни, когато се иска прошка, Великден и Денят на християнското семейство и други. Едновременното изпълняване на различни ритуали от членовете на семейството създава у всеки у тях усещане за общност и създава чувство за единство, за споделяне на еднакви ценности и принадлежност към общото цяло.

сплотяване на семейството около масата

Традиционните празнични обеди и вечери около масата и тяхното значение за сплотяването на семейството

След ритуалите, характерни за всеки празник, хората от семейството се събират около трапезата за празничен обяд или вечеря. Самата подготовка на храната за празника създава чувството за общност и носи удовлетворение у всеки член на семейството, който участва в нея.

В християнската традиция за всеки празник се приготвят точно определени ястия и в това изискване е заложено виждането, че така се създава усещане за цикличност. Тя поражда радостно очакване на любими ястия и удоволствие от споделянето им с близки хора.

Събирането около трапезата за споделянето на храната е и време, през което хората оценяват това, което им се е случило, припомнят си колко е важно да бъдат заедно, а това е тласък в духовното, нравствено и морално развитие на всеки човек.

За малките членове на семейната общност е време за формиране на личността, характера и семейните ценности и идеали, както и на отношението към храната. Създаването на чувство за семейна принадлежност у младото поколение е гаранция за израстването на духовни силни и смели хора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати