gotvach.bg»Статии»Любопитно»Учени създадоха рецептата за перфектната пица

Учени създадоха рецептата за перфектната пица

перфектна пица маргарита
Електронна везна тип кана-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
36.80 лв.
Виж ››

Ако искате да хапнете най-съвършената и перфектна пица в света, имате две възможности. Едната е да отидете в Рим и да си поръчате пица Маргарита от някои от скритите семейни ресторантчета във Вечния град. Другата е да решите сложно и дълго термодинамично уравнение, за да се научите как да правите италианското ястие дори и във фурната у дома.

Поне така се твърди в нова книга, озаглавена Физиката на изпичането на добра пица, публикувана миналата година в списанието arXiv. Изданието е дело на двама физици – Андрей Варламов от Института за свръхпроводници, оксиди и други иновативни материали и устройства в Рим и Андреас Глац от Северния Илинойски университет. Двамата са получили помощ и от хранителния антрополог Серджо Грасо. Книгата идва в резултат на дългогодишни изследвания, които тримата правят в Рим и околностите му.

Тримата решават да съсредоточат усилията си в изобретяването на рецептата за перфектна пица Маргарита. Според тях това е оригиналът или пицата на пиците. Перфектната комбинация от хрупкаво тесто, домати, моцарела и босилек е в червено, бяло и зелено – цветовете на италианското знаме.

Сред множество разговори с майстори пицари учените стигат до извода, че тайната за приготвянето на вкусната пица е физиката на тухлената пещ. С огън на дърва в един ъгъл топлината, излъчваща се равномерно през извитите стени и каменния под на пещта, осигурява равномерно изпичане от всички страни на пицата. В идеални условия, пишат авторите, една пица Маргарита може да бъде изпечена до съвършенство точно за 2 минути в тухлена пещ, загрята до 330 градуса по Целзий.

перфектна пица

Разбира се, не всички можем да си позволим да притежаваме фурна на дърва у дома. Авторите са описали как по-добре да симулирате условията за приготвянето на перфектна пица със стандартна електрическа фурна. Отговорът според тях е лесен – проста физика!

Ако печете пица в електрическа фурна, най-вероятно ще използвате метална тава. Тъй като топлопроводимостта на метала е значително по-голяма от тази на тухлите, дъното на пицата ще абсорбира топлината много по-бързо от останалата част от ястието. Изпичането на тестото на 330 градуса за 2 минути ще превърне пицата ви във въглища, пишат авторите.

Използвайки дълго термодинамично уравнение, авторите установяват, че пица, приготвена в електрическа фурна, може да срещне сходни условия с римската тухлена фурна, като намалите температурата до 230 градуса Целзий и печете пицата за 170 секунди. От решаващо значение, отбелязват авторите, е да се приготвя топинг с по-високо съдържание на вода, основно от всякакви допълнителни зеленчуци, както и да се оставя ястието във фурната по-дълго, тъй като пицата ще върне повече топлина в пещта чрез изпаряване.

Авторите стигат до заключението, че докато вашата домашна пица вероятно никога няма да бъде перфектна като свежите си събратя, приготвяни до Колизеума, физиката може да ви помогне да направите стъпка в правилната посока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати