Истинският кроасан с масло, който се топи в устата

Истинският кроасан с масло, който се топи в устата
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Мирис на пекарна. На тесто, масло и мляко, които се топят в устата. Неустоим вкус на карамелизирано масло… Това е истинският кроасан. Един от сладките френски грехове, които много от добрите майстори продължават да правят с масло. За тях и днес тайната на автентичния кроасан се заключава в три думи: масло, масло и масло.

Разбира се, царят на тестените изкушения има и много други тайни, а една от тях е, че се прави от специално многолистно тесто. За разлика от това, което се използва за другите сладкиши, в това за кроасана се добавя мая. Големите майстори правят тестото от брашно, хлебна мая, вода, малко захар и малко сол. Когато сместа бухне, в нея се вмъква маслото.

Истинският кроасан с масло, който се топи в устата
Снимка: Храна за Душата

Специалистите, които произвеждат и днес добрия стар кроасан с масло, топъл и ароматен, различен от замразените си събратя, жертви на индустриализацията, използват за намасляването старата технология, наречена наслояване. Тя изисква тестото да се нагъне няколко пъти само върху себе си, затваряйки маслото вътре. В миналото, когато са започнали да се правят масово кроасаните с масло, в пекарните и сладкарниците е имало обръщач, специалистът по обръщане на тестото, който е бил ангажиран единствено с правенето на кроасана.

Тези кроасани от бухнало многолистно тесто са типично френски и се различават от виенските кифли, които са от тесто тип Бриош.

Всъщност и французите признават, че техният изкушаващо вкусен кроасан е наследник на симпатичната виенска кифла. Може би и друг път сме ви разказвали историята им, но тук е идеалното място да припомним накратко, как се е появил този уникален сладкиш във формата на полукръг.

Истинският кроасан с масло, който се топи в устата

Легендата разказва, че когато Османската империя обградила Виена през 17 век и се готвела да атакува през нощта, един виенски хлебар, Адам Шпиел, се събудил преди зазоряване и подал сигнал за тревога. Градът бил спасен, а хлебарите във Виена ознаменували победата с хьорхен - малки хлебчета във формата на полукръг, символизиращ османското знаме.

По-късно Мария Антоанета, родом от Виена, омъжвайки се за френския крал Луи 14 пренесла в Париж и полукръглата виенска кифла. Попаднала на територията на талантливите френски кулинари, тя бързо се преобразила в познатия вкусен кроасан.

Днес той е подложен на атаката на индустриализацията и много често маслото му се заменя с маргарин. Разбира се, така е по-евтин, но и вкусът му не би могъл да се сравнява с този на кроасана с масло, който се топи и оставя аромата си дълго.

Истинският кроасан с масло, който се топи в устата
Снимка: Храна за Душата

Слава Богу, все още има много пекарни и сладкарници, в които сладкарите продължават да правят кроасана с истинско масло. Много от тях всяка година се стремят да постигнат идеалния баланс на вкуса по време на състезание за най-добрия кроасан с масло. А той, вкусът на маслото в кроасана, е всичко, когато е съчетан с този на препеченото тесто.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати