Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на Бугаца - уникално вкусната гръцка баница с крем

Тайната на Бугаца - уникално вкусната гръцка баница с крем

Сладка Баница Бугаца

Бугаца е наименованието на гръцка баница, която има сладка или солена плънка. В повечето случаи сладката плънка представлява варен крем, а солената може да е от сирене, кайма, спанак.

За направата на Бугацата може да се използва бутертесто, готови кори за баница (баклава) или домашно приготвено тесто, което се точи на тънки или дебели кори в зависимост от рецептата.

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

150 г разтопено масло

За плънката:

1 л. прясно мляко

200 г грис

200 г захар

2 пакетчета ванилия

щипка сол

2 с.л. масло

За поръсване:

канела

пудра захар

Начин на приготвяне:

Изсипете млякото и захарта в тенджера. Сложете ги да се загряват на умерено силен огън, като ги разбърквате от време на време. Когато сместа се загрее достатъчно, прибавете солта, ванилията и гриса. Бъркайте, докато се сгъсти кремът. След това махнете тенджерата от котлона, прибавете маслото и бъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете крема да се охлади.

Намажете тавата, за предпочитане използвайте тава с правоъгълна форма, с масло. Застелете я с 9 кори, които поръсете с разтопеното масло. Не се притеснявайте, ако са по-големи от тавата и висят извън нея. Най-отгоре изсипете плънката и я разнесете добре. Свийте навътре, над крема, стърчащите краища. След това покрийте плънката и с останалите кори, като отново намаслявате всяка. Ако ви остане от маслото, може да го изсипете отгоре върху сладката баница.

Ако искате баницата Бугаца да бухне и да се разлисти, не трябва да натискате корите.

Гръцката баница с крем се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути или докато достигне златист цвят. След като я извадите от фурната, трябва да я завиете, за да се задуши леко. След това я оставете да изстине. По желание може да я поръсите с канела и пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати