Какво са пастьоризираните яйца и как се правят?

Пастьоризирани яйца

Пастьоризацията е вид консервиране, което позволява храната да се запази за по-дълго. Методът е наречен на името на откривателя - френския учен Луи Пастьор през 1862 година, който използва знанията си за процесите на ферментация, за да достигне до откриването на пастьоризацията, използвана основно за млечните продукти.

Какво се прави при пастьоризиране?

Яйчен крем

При този процес продуктите се загряват за кратко до определена температура, при която микроорганизмите не се унищожават напълно, но тяхното развитие се забавя и така продуктът удължава своята трайност.

На пастьоризация се подлагат и суровите яйца, които се използват в десертите като тирамису, шоколадови мусове и други, носещи риск от натравяне, което се предава чрез яйцата от заразени кокошки.

Пастьоризирането на яйцата за десерти, в които се консумират в сурово състояние, е препоръчително.

Какво са пастьоризираните на яйца

За да се пастьоризират яйцата, трябва да се поставят за кратко на висока температура и след това да се охладят. Жълтъкът трябва да достигне до температура от 60 градуса. На тази температура яйцето няма да се свари, жълтъкът само ще се затопли, без яйцето да се сготви.

Текстурата на яйцето остава както е на суровото и се използва по същия начин в рецептите за готвене, но растежът на микроорганизмите е елиминиран. Съхраняват се както обикновените яйца в хладилника и могат да се подложат на тази обработка по няколко броя наведнъж.

Как се пастьоризират яйца?

Пастьоризиране на яйца

- Отделете избраните яйца за пастьоризиция и ги поставете в тенджера с вода, в която сте поставили термометър за следене на температурата и включете котлона;

- Когато водата достигне 60 градуса, засечете 3 минути. Ако се налага да запазите необходимите 60 градуса, намалете котлона. След три минути ги охладете под струя студена вода и ги приберете в хладилника. Тези, които имат парова фурна, могат да сложат яйцата в нея на 60 градуса за три минути.

Пастьоризираните яйца е добре да се консумират в рамките на няколко дни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати