Кулинарни класики: Торта Черна гора

Кулинарни класики: Торта Черна гора

На датата 28 март светът отбелязва деня на любимата на мнозина торта Шварцвалд (Schwarzwälder Kirschtorte), известна още като торта Черна Гора (Black Forest Cake).

Нежна, лека, изискана...Тортата Черна гора е перфектният завършек на всяка една вечеря, без значение дали е с повод или без. Този шедьовър сред тортите се приготвя с наситен черешов аромат, защото оригиналната рецепта е съдържа в себе си силен черешов ликьор от региона Шварцвалд. Първото парче от тази шоколадова торта с череши е сътворено през 1915 г.

И за да разберете защо кулинарните класики наистина се считат за такива, ви предлагаме поне веднъж в живота да приготвите и да опитате торта Шварцвалд или торта Черна гора, както е известна на по-голямата част от кулинарните ентусиасти.

Необходими продукти:

За блатовете:

Торта Черна гора

400 г кафява захар, 260 г бяло брашно, 80 г какао, 10 г бакпулвер, 10 г сода бикарбонат, непълна ч.л. сол, 2 яйца със стайна температура, 250 мл прясно мляко, 120 мл слънчогледово олио, 2 ч.л. ванилова есенция, 250 мл топла вода

За черешите:

500 г изчистени от костилката череши, 50 г кафява захар, 20 мл кирш (можете да го замените с ром, коняк, бренди или плодов ликьор)

За декориране:

500 мл подсладена течна сметана, 2 ч.л. ванилова есенция, 150 гр. черен шоколад, 12 бр. червени коктейлни череши (мараскини)

Начин на приготвяне:

Блатовете:

В купа смесете захарта, брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре. Добавете яйцата, прясното мляко, олиото и ванилията.

Торта Черна гора, Торта Шварцвалд

След това разбийте сместа за около 2 минути, като прибавите по малко от водата. Получената смес ще е с рядка консистенция (като смес за палачинки). Разделете я на две равни части и я разпределете във формите за печене. Формите за печене трябва да са с подвижни стени и с диаметър 26 см. Преди да изсипете сместа, ги напръскайте със спрей за печене или ги намажете с мазнина.

Блатовете за торта Шварцвалд се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или докато забодената в блата клечка излезе суха. След като ги извадите от фурната, трябва да ги оставите във формите за 10-тина минути, след което можете да ги извадите от тях и да ги оставите да изстинат напълно.

Кулинарни класики: Торта Черна гора

Черешите:

Смесете черешите със захарта и кирша в тенджера. Разбъркайте ги и ги оставете за 1-2 часа на стайна температура. След това ги оставете да поврат на умерен огън, докато захарта се разтопи. Охладете ги и ги прецедете. Запазете сока за сиропирането на блатовете.

Сглобяване и декорация:

Смесете сметаната и ванилията и разбийте до получаването на крем.

Сложете единия блат в сервизната чиния. Сиропирайте го с половината от отделения от черешите сок, след това го намажете с част от сметановия крем. Върху него подредете черешите и сложете още част от крема, така че да се заравни повърхността. Сложете отгоре другия блат и повторете действията.

Покрийте черешовата торта с останалия крем, но не забравяйте да отделите малко количество за декорация.

Разтопете шоколада на водна баня. Сложете го в сладкарски пош с тънък накрайник и го използвайте, за да нарисувате черешките по страните на тортата.

Останалото количество шоколад може да разстелете върху хартия за печене и да го сложите в хладилника, за да стегне. След това може да го нарежете на триъгълници, които да набодете в средата на тортата Черна гора, или да ги направите на стърготини, с които да поръсите тортата отстрани.

Останалата сметана също сложете в сладкарски пош със звездовиден накрайник. Шприцовайте 12 симетрично подредени рози по периферията на тортата. Върху тях сложете по една коктейлна черешка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати