Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от консумацията на лешников тахан

Здравословни ползи от консумацията на лешников тахан

Лешников тахан

Таханите, направени от различни основи, имат огромни здравословни ползи. Като прибавим омайния вкус, който веднага усещаме с вкусовите рецептори, както и широкото им приложение при всевъзможни храни, се получава картината на една изключително здравословна и вкусна храна.

Приложението на тахана е наистина широко - може да се добавят в сладкишите, десертите, смутитата, различните пълнежи за сладки и солени печива, в сосовете, пастетите, бонбоните, дори в хляба. Възможностите за избор също са големи - сусамов, орехов, лешников, бадемов, слънчогледов - цяла палитра от вкусове, която дава неизброими възможности. Да се спрем на лешниковия тахан, по-конкретно на неговите здравословни ползи.

Кои са здравословните ползи от консумацията на лешников тахан?

Лешници

Таханът е храна, която присъства в източната кухня векове назад. Била е лечебна храна за остеопороза в миналото, при проблеми със стомашно - чревния тракт, използвали са го за захранване на деца, тъй като е лека и лесно смилаема храна с приятен вкус. Древните кулинари са го ползвали за гурме ястия. Това важи за всички видове тахан.

Лешниковите тахани са продукт, чиято основа са лешниковите ядки. В комбинация с шоколад, той е истинска шоколадова експлозия за сетивата и може да накара всеки скептик да стане фен на тахана. Освен вкусовите качества той притежава и множество здравословни ползи. В 2 супени лъжици тахан (30 грама продукт) се съдържа:

- Над 80 процента от нужния манган на организма. Той подпомага мозъчните функции;

- Около 30 процента от нужния ни на ден витамин С за борба с болестите и стареенето;

- 150 милиграма фолиева киселина, така необходима в борбата срещу анемията и за здравето на плода на бременните жени;

Лешников тахан с шоколад

- Почти 90 процента от мазнините в лешника са ненаситени, което помага в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, за намаляване на лошия холестерол и за повишаване нивата на добрия холестерол;

- Високите нива на манган и магнезий са верен страж на здравето в ежедневния стрес;

- Лешниковият тахан е добър избор за диабетиците заради ниския гликемичен индекс.

Как да се консумира лешниковия тахан и в какви количества?

Най- подходящата доза е 2 супени лъжици на ден. За да бъде вкусно освен здравословно, те могат да се смесят с 1 чаена лъжица мед и 1 чаена лъжичка какао за мекота на вкуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest