Италиански квас за по-вкусни печива - Lievito madre

Италиански квас за по-вкусни печива - Lievito madre
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Има вид квас, който италианците наричат майчини дрожди или Lievito madre. Интересното при него е, че не се усеща онази кисела жилка, която е характерна за традиционния квас, развил в себе си дрожди. Италианските пекари имат особено грижовно отношение към Света левито мадре - отглеждат я при строго определени условия, измиват я, завиват я. Тя дава своята любов във вкуса на печивата.

Да се приготви този квас, е лесно, необходими са само три съставки от:

50 г червено хубаво узряло грозде

50 мл изворна вода или вода без хлор

Италиански квас Lievito madre

200 г висококачествено бяло брашно с протеин 12.5 %

Гроздето се смила в блендер задължително със семките и люспата му. След това се добавя брашното и водата. На ръка се оформя тесто, което се навива на руло и се поставя в дълбок съд с вода. Покрива се с памучна кърпа. Оставя се за денонощие. През това време тестото ще смучи от водата, ще набъбва, с което се активира животът в него, ще се разтваря и накрая ще изплува отгоре на съда. По повърхността ще се образуват мехурчета. Това са газове, които се появяват, благодарение на основните съставки в кваса - дрождите и млечнокиселите бактерии. За няколко дни ще се роди нов живот, водата около Левито мадре се превръща в истински квас.

Активната съставка на кваса се обособява в най-горния слой на водата. Събира се с ръка и се отцежда от излишната вода. Може да се подхрани, като се добави брашно, което се равнява на 30% от теглото на изваденото от водата. Полученото тесто вече е с активен живот. Завива се в кърпа и се завързва, така че да не прониква въздух.

Квас за хляб

Подхранването на левито мадре е в следната схема: 2 :1 : 2 + 20%.

Готовият квас може да се съхранява в буркан, в който ще има възможност да расте. Може да се опакова в алуминиево фолио или стреч фолио. Когато се ползва, от кваса се взима парче и се накисва в подсладена вода със захар или мед, като в 1 литър вода се добавя 1 ч.л мед. Късчетата от кваса се държат около 20 минути във водата. Така той се активира и най-вече се отнема онзи кисел вкус.

Левито мадре може да се подхрани с бяло брашно, но с висок процент на протеин. Оформя се като тесто, а не като каша, както е познато. Смята се, че при тази консистенция флората, която се развива в кваса, е по-стабилна. Готовият квас се държи на стайна температура и се подхранва веднъж на 2-3 дни. Ако горният слой на оформеното пакетче квас изсъхне, се изрязва с нож, отдолу в сърцевината е пресен хубав, свеж, активен квас.

Хляб с квас

По принцип, за да се изпече хляб с обикновен квас, се използва не повече от 10 грама. Не се препоръчва по-голямо количество, за да не стане печивото с кисел вкус. Но при левито мадре тази опасност не съществува, затова този квас може да се ползва в по-голямо количество, дори до 300 г на 1 кг брашно.

Печивата, независимо дали са сладки или не, се отличават с хубав вкус и аромат благодарение на италианският квас Lievito Madre.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Vesela Vacheva
Vesela Vacheva
12.01.2020 11:54
Моля да ми обясните схемата 2:1:2+20%! Начинаеща съм и не мога да разбера какво стои зад тези части - предполагам само вода:мадре:брашно, но не знам и тези 20% какво означават? Благодаря предварително!
2
0