Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Всеки знае, че шоколадът, бургерите, пицата и газираните напитки са вредни. Затова хората, които искат да се хранят правилно, ги избягват.

В нашето ежедневие обаче консумираме храни, които на нас ни изглеждат безвредни, но всъщност се отразяват зле на организма ни, тъй като имат високо съдържание на захар и натрий, за което ние не подозираме. А ето и кои са те:

Храни с високо съдържание на натрий

Макарони със сирене

Макароните със сирене имат много натрий

Една нормална порция макарони със сирене съдържа над 1000 мг натрий. За да разберете колко голямо количество е това, нека да отбележим, че за един ден човек не трябва да консумира повече он 1500 мг.

Спагети с доматен сос

Дали ще ги купите в консерва или в буркан, е без значение, тъй като и в двата случая те ще са с високо съдържание на натрий (сол). Затова, ако ви се приядат спагети с доматен сос, ви препоръчваме да си направите сами – хем ще е по-полезно, хем ще е по-вкусно, тъй като ще можете да сложите всичко, което обичате.

Зеленчуци в консерва

Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Някога чудили ли сте се как е възможно консервираните зеленчуци винаги да изглеждат толкова пресни? Е, отговорът се крие в натрия (солта). Производителите добавят голямо количество сол към консервираните зеленчуци, тъй като тя ще ги накара да изглеждат пресни. Затова ви препоръчваме да използвате пресни или замразени зеленчуци във вашите ястия.

Консервирани супи

Не знам дали някога сте яли консервирани супи, но ако сте, няма как да не се съгласите, че те са доста солени. Това се отнася и за тези, които уж съдържат малко натрий. Всъщност голяма част от консервираните супи съдържат повече количество натрий, отколкото препоръчителната дневна доза. Ако все пак ви се прияде такава супа, гледайте съдържанието на натрий да е по-малко от 400 мг за порция.

Картофен чипс

Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Картофеният чипс не е нищо повече от смесица от рафинирани въглехидрати, нездравословни мазнини, и прекалено голямо количество натрий. Това би трябвало да е достатъчно, за да ви откаже от консумацията му, но има и още. Картофеният чипс се състои и от картофи – храна, богата на въглехидрати. Когато такива храни се приготвят на високи температури, както се прави и картофеният чипс, се отделя акриламид. Акриламидът е безвкусен, невидим вторичен продукт, за който изследвания, проведени върху животни, са доказали, че увеличава риска от няколко вида рак.

Храни с високо съдържание на захар

Овесено кисело мляко

В една кофичка овесено кисело мляко от 200 мл количеството на захарта може да достигне до 30 г. Освен това в нея има прибавени и различни химикали, които да овкусят млякото и да му придадат приятен аромат.

Натурален сок

Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Натуралните сокове са смятани за здравословната алтернатива на газираните напитки. Причина за това е, че при тях захарта често е представена като фруктоза и фруктозно-глюкозен сироп, които обаче съдържат същият брой калории като захарта – 4 калории на грам. Всъщност има много натурални сокове, които са с по-високо съдържание на захар, отколкото газираните напитки.

Дресинг за салата

Голяма част от брандовете рекламират, че техните дресинги са без мазнини или имат малко количество калории, като в същото време 2 супени лъжици от техният дресинг може да съдържа близо 25 г захар, която отново да е замаскирана.

Мюсли

Вредни храни с високо съдържание на захар и натрий

Мюсли е изборът за старт на деня на много хора, които се опитват да се хранят здравословно. Ако и вие сте от тях, ви съветваме внимателно да четете етикетите, за да не се окаже, че изборът ви е грешен. Има мюслита, които съдържат 1-2 г захар на 20 г продукт, но има и такива, при които на 100 г продукт има близо 50 г захар. Затова избирайте внимателно.

Фреш

Фрешовете са смятани за здравословни напитки, но това не е така. Например, в една чаша портокалов сок се съдържат 8-10 г захар. Причина за това е, че за да се направят фрешовете, се използват няколко плода и тяхната захар се пренася в изстискания сок. Но в същото време фибрите, които съдържат цели плодове, биват отнети. Затова ви препоръчваме винаги да избирате плода пред фреша.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати