Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как нахутът се превърна в мода

Как нахутът се превърна в мода

Ivalina IvanovaIvalina Ivanova
Новак
3243
Как нахутът се превърна в мода

През 2007 г. Порви Патодия, която има индийски произход, е бременна и си дава сметка, че яде прекалено много чипс. Желанието ѝ да хапва солени снаксове и чипс е постоянно. Тогава се запитах - какво друго мога да ям, докато съм бременна? . Но това, което майките трябва да ядат по време на бременност, е чувствителна тема. Порви си спомня за печения нахут, който майка ѝ приготвяла на времето.

Патодия започва да пече нахут. След като родила, продължила с живота си, но мисълта за правилното хранене не я оставяла и си давала сметка, че хората около нея пропускат нещо наистина важно.

Пет години по-късно Патодия, подтикната от апетита си по време на бременността, индийския си произход и професионалния си опит в хранително-вкусовата промишленост, стартира проекта Biena Snacks, който предлага повече от дузина разновидности на хрупкав и ароматен нахут. И бизнесът и наистина потръгва, защото нахутът е достъпен в повече от 12 000 търговски обекта.

Хумус от нахут

Биена е част от съзвездието на американските хранителни компании, включително Banza and The Good Bean, които се появяват около скромния нахут през последните години, готови да интегрират изцяло нахута в обичайната храна на хората. Сега има чипсове с брашно от нахут и веганско масло, емулгирани с течните остатъци от производството на хумус. Предлагат десертни хумуси, както и доста рецепти за нахут, които да се приготвят у дома.

Модерните съставки които са здравословни могат лесно да бъдат отхвърлени, защото хората не са свикнали с тях. Но повишаването на интереса към нахута в САЩ е толкова напреднал, че дори е отразен в данните за интернет търсенето - от 2011 година насама се наблюдава постоянно покачване на търсенето на рецепти за хумус, който вече заема обичайно място на трапезата на любителите на умното и модерно хранене.

Брашно от нахут

В САЩ - страна, която става все по предпазлива по отношение на месото, и по-отворена от всякога към не-западните съставки, също и притеснена от изменението на климата, нарастващата роля на нахута е по-скоро неизбежна, отколкото нова мода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest