gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великденските традиции в Холандия

Великденските традиции в Холандия

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
37070
великденска маса в Холандия
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Великден, християнският празник, който празнува възкресението на Исус Христос три дни след разпъването му, е сред най-важните празници за вярващите по целия свят.

В Холандия се чества по същия начин, както и в други християнски страни, но има и много великденски традиции, които са характерни само за там. Холандският Великден обикновено включва Великденска неделя и Великденски понеделник.

Холандски Великденски ястия

Холандските деца прекарват сутринта на Великден в украсяването на твърдо сварени яйца с ярко оцветена боя и в лов за скрити шоколадови яйца. Общото обяснение за символиката на великденските яйца е, че те са символ на прераждането и плодородието, но яйцата също могат да се разглеждат като „част за цялото“ или замяна на ритуалното жертвоприношение на пилета, наследство от праисторическите религии в региона.

Комбинирането на пшеницата, крайният резултат от реколтата, с яйца в печени изделия, като обогатени хлябове и сладкиши, някога е било символично предложение за успокояване на така наречения "демон на растителността". Традиционно холандската маса за закуска съдържа различни леки хлебчета на основата на пшеница и плетени хлябове, хлебчета и бисквитки, някои от които подарък, даден на кръщелниците от кръстниците за Великден.

холандска великденска закуска

Един от най-популярните хлябове, които се правят и днес, е Паасстол, богат плодов хляб с център от мека бадемова паста. На масата ще намерите и масло във формата на кокошка, зайче или агне. Други храни за закуска включват пушена риба като сьомга и змиорка, пълнени с плодове пайове, жълти сладкиши и лакомства, включително богат на яйца ликьор, яйчени кексчета и вид маслено холандско сладкишче.

Холандска украса за Великденска маса

Холандската Великденска маса обикновено е украсена с кошници с прясно оцветени великденски яйца, свещи и пролетни цветя като нарциси, лалета и зюмбюли. Централният елемент често е ваза с декорирани върбови клони. Висящи от това "великденско дърво" са шоколадови яйца и хартиени орнаменти като зайчета, пеперуди, цветя, агнета и други пролетни символи, символизиращи плодородието, прераждането на природата и може би дори ритуалното жертвоприношение.

холандски великденски хляб

Великденски понеделник

Великденският понеделник също е празник в Холандия. Ако времето позволява, холандските семейства често прекарват деня в семейни занимания, великденски пазари, фестивали и панаири, колоездене в провинцията или в увеселителен парк.

В източната част на Холандия се палят огньове, пеят се традиционни великденски песни, танци и весели шествия са част от забавлението. Тези великденски огньове са древна традиция, която предхожда християнството. Като цяло и там, както и в целия християнски свят, Великден е един светъл семеен празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати