Италиански великденски традиции

Лилия  МилковаЛилия МилковаПомощник Готвач
италиански великденски хляб

Традиционно, Великден бележи края на дългия период на лишения по време на Великия пост, време, когато храни като месо, яйца, масло и свинска мас не са позволени, и това е повод за изобилно и приятно празненство.

Въпреки че постът вече не е толкова стриктно спазван, както в миналото, а в съвременния свят на вносни храни вече нямаме строги диетични ограничения, естествено създадени от сезоните и оскъдността, Великден все още е време за празник, особено на масата.

Популярен италиански израз "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" означава "Коледа с родителите си, Великден с когото искате." С други думи, традиционно е да прекарате Коледа със семейството си, но Великден (въпреки че вероятно все още включва семейството, както отново правят на повечето италиански празници), е малко по-свободен и можете да го празнувате с приятелите си.

Италиански Великденски основни ястия и съставки

казатиело е италиански солен хляб за великден

В началото на 15 век италианците оцветявали твърдо сварени яйца за Великден с билки, цветя и лукови кожи. Днес купуването на шоколадови яйца, които съдържат изненади-играчки, са най-популярното великденско развлечение за италианските деца.

Най-изявените съставки в италианските Великденски ястия са яйцата и агнетата, и двата символа на обновяването и прераждането.

Италианците в южната част на страната правят много видове сложни пикантни хлябове, в които често включват месо, сирена и цели яйца. Казатиело от Неапол е един такъв хляб, изпечен в пръстен от яйца. Великденският хляб от региона на Лигурия традиционно се прави с 33 тънки слоя тесто, по един за всяка година от живота на Исус.

Традиционното италианско Великденско меню започва със супа като римския brodetto pasquale, обилен бульон, сгъстен с яйце и приготвен с говеждо и агнешко месо, или класиката в Неапол, която е станала популярна по света като италианска сватбена супа.

Италиански Великденски сладкиши и десерти

италински сладък хляб за Великден

Има и много сладки Великденски хлябове, като най-разпространен е коломба, сладък дрожден хляб с формата на гълъб, покрит с бадеми и хрупкава перлена захар, подобно на текстурата и вкуса на класическия италиански коледен сладкиш.

Друго добре познато италинско великденско ястие е пастиера наполетана (pastiera napoletana), толкова популярна, че сега се яде целогодишно. Това е кремообразна смес с рикота и грис, овкусени с лимонова кора и вода с портокалов цвят, и традиционно изработени с пшенични класове (символизиращи плодородието) и захаросана портокалова кора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати